KakanjLive | Utorak, 22.06.2021. godine

Obavezno pridržavanje propisanih mjera

28.04.2020. - Iz kakanjskog Doma zdravlja mole građane da se i dalje pridržavaju svih propisanih preporuka i da opasnost od širenja korona virusa još uvijek traje bez obzira što se uvode neke olakšavajuće mjere

UlazuDomZderavlja
Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da na području općine Kakanj nema novootkrivenih slučajeva zaraze novim korona virusom, jer su svi jučerašnji uzorci, koji su poslati u UKC Sarajevo na testiranje, negativni.
Trenutno je 48 osoba stavljeno pod zdravstveni nadzor gdje im se kontinuirano prati zdravstveno stanje i daju sve neophodne smjernice i instrukcije za zaštitu ličnog i kolektivnog zdravlja, a 808 osoba je završilo sa prvih 14 dana samoizolacije i njima su u Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj data jasna uputstva i savjeti kojih su obavezni pridržavati se u narednom periodu.

Obavezno je pridržavanje propisanih mjera

U jučerašnjem saopštenju za javnost iskazali smo svoju zabrinutost zbog revidiranja određenih preventivnih mjera, što se pokazalo kao opravdanim, jer neki naši sugrađani razumjeli su time da je proglašen prestanak pandemije i počeli su se masovnije okupljati na javnim prostorima, ispred benzinskih pumpi i sl. Naglašavamo i obavještavamo javnost da opasnost od novog korona virusa nije još prošla i da u svakom trenutku može eskalirati neko novo žarište, baš kao i u nekim općinama na području našeg kantona. Stoga, molimo naše sugrađane da se ne okupljaju i da ne prave skupove na kojima se ne poštuju preventivne mjere kojima se želi spriječiti nastanak zaraze na području naše općine. Molimo sve građane da budu savjesni i odgovorni prema sopstvenom zdravlju, ali i prema zdravlju svih ljudi. Odgovorno tvrdimo da je stanje u Kaknju ovakvo kakvo jeste, bez novootkrivenih slučajeva oboljenja COVID-19, upravo zahvaljujući blagovremenom reagovanju i sprovođenju svih preventivnih mjera, ali i zbog toga što su naši sugrađani odgovorni i što su se pridržavali izdatih preventivnih mjera kojima se želi spriječiti nastanak zaraze na području naše Općine. Molimo naše sugrađane da se pridržavaju svih važećih preventivnih mjera: održavanje lične higijene - pranje i dezinfekcija ruku, održavanje higijene prostora u kojem živimo, provjetravanje prostorija, izbjegavanje socijalnih kontakata i bespotrebnih okupljanja, korištenje lične zaštitne opreme-maske i rukavice itd, jer one imaju jedinstven cilj, a to je: spriječiti pojavu oboljenja COVID-19, jer je to oboljenje koje u mnogim slučajevima ima smrtonosan ishod.
Naglašavamo našim sugrađanima da ne izlaze iz svojih domova, osim u slučajevima kada je to zaista nužno i potrebno. Apelujemo našim sugrađanima da izbjegavaju okupljanja, jer to može biti žarište iz kojeg može krenuti infekcija novim korona virusom.

Privremeno obustavljen program obavezne imunizacije

Ponovno obavještavamo javnost da je na adresu JU „Dom zdravlja“ Kakanj iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona iz Zenice, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, stigla obavijest o obustavljanju programa obavezne imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine do daljnjeg (osim u porodilištima) u cilju sprečavanja širenja obolijevanja u F BiH od COVID-19.
Javnost će blagovremeno biti obaviještena o tome kada mjera obustave programa obavezne imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine bude ukinuta

Telefonski brojevi

Molimo sve građane koji su bili u zemljama ili regijama gdje je registrovana pojava novog korona virusa ili su bili u poznatim domaćim klasterima da se OBAVEZNO trebaju javiti putem telefona i da izvrše registraciju na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124, gdje će dobiti potrebne informacije i instukcije o daljnjem postupanju. OBAVEZNO svi koji su ostvarivali socijalni kontakt moraju ostati u samoizolaciji i biti u kontaktu sa Higijensko epidemiološkom službom JU „Dom zdravlja „ Kakanj, jer je samoizolacija najefikasnija i najbitnija mjera u sprečavanju nastanka COVID-19.

Dom zdravlja Kakanj

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u