KakanjLive | Utorak, 29.09.2020. godine

OAZA na Vardi do kraja februara iduće godine

11.10.2016. - Edukativno rekreativni i zabavni park Oaza na Vardi trebalo bi da budu u prvoj fazi završen do kraja februara iduće godine

oaza_sviSa prezentacije u zgradi Općine Kakanj

OAZA zdravog života, čistoće, sporta, dječije igre, prirodnog zelenila sa medonosnim biljkama, rekreativnim fitnes sadržajima - na Vardi u Kaknju. Za sve one kojima je prilikom pomena Varde prva asocijacija u nelegalnim deponijama smeća ovo izgleda nestvarno.

Na prezentaciji projkta OAZA vidjeli smo virtualnu sliku danas zapuštenog, a u februaru ove godine već urbanog prostora sa edukativno zabavnim dječijim parkom i travnatim fudbalskim terenom u dimenzijama koje za takmičenje propisuju nogometna pravila.

U implementaciju projekta koji se naziva OAZA - Unaprjeđenje održivosti i zaštita okoliša, a koji vrijedi 95.053 KM, uključena su četiri subjekta. Agencija koja implementira projekat je Udruženje za pomoć i razvoj HAJDE iz Sarajeva. Partner u projektu je Savjet održive gradnje, također iz Sarajeva. Donator je iz Kanade - Canada Fund for Local Initiatives. Sufinansijer sa iznosom od 47 posto vrijednosti prve faze radova je Općina Kakanj.

Prostor koji postaje dio grada

- Ideja je potekla od Općine Kakanj. Mi smo kao nevladin sektor u jednom trenutku iskoristili mogućnost i aplicirali na sredstva prema kandskom fondu, kaže Lejla Brunić iz Udruženja Hajde i dodaje:

lejla_brunic_mirzaLejla Brunić, najavljuje  raspisivanje javnog poziva za izvođenje radova u narednih sedam dana

- Ovo je početak urbanizacije područja u kojem se nalazi nelegalna deponija. Napravili smo projekat koji obuhvata dvije građevinske zone: edukativno zabavni park i pomoćni teren. Mi u ovom momentu, zajedno sa Općinom raspolažemo sa 95 hiljada maraka.To znači da ćemo u ovoj fazi uraditi dječiji zabavni park i dio poslova na pomoćnom terenu Fudbalskog kluba Rudar. Procjenjeno je da kompletno uređenje prostora iznosi oko 180 hiljada maraka. Za buduće projekte, ostaje jedna međuzona, između dva fudbalska terena. Ovo što smo planirali uraditi očekujemo da će biti završeno do kraja februara iduće godine. Za dalje ćemo tražiti nove investitore, kako bi kompleks na Vardi izgledao kao što je na prezentaciji koju sada gledate. Nama je važno što je stadion FK Rudar u blizini ovog prostora. Dolazit će djeca, puno mladih ljudi će dolaziti da se bavi sportom, da igraju fudbal što znači da će ovaj prostor imati život u odnosu na ono što sada jeste.Tako će ovaj prostor postati dio grada.

Nije to samo zabavni park

Alma Demirović, iz Savjeta održive gradnje:
- Ovdje imamo jedan zapušteni urbani prostor i ovaj projekat sa tog stanovišta ima ekološki značaj.Prostor je sada neuređen i nema nikakvu korisnu funkciju.Pored mobilijara zabavnog karaktera: klackalica, ljujački, tobogana što djeca posebno vole, planirano je još nekoliko sprava za edukaciju i podizanje svijesti o zdravom ekološkom prostoru.Tu je ljudski sunčani sat koji postaje interesantan kada se posjetioci parka uključe u pokazivanje vremena vlastitom sjenom.Tu su stupići sa povećalom kroz koje djeca posmatraju okolinu. Zatim funkcionalno uređen prostor za učionicu u prirodi. Edukativni sadržaji sa tekstovima o korisnosti drveća ovdje su dio koji do sada nije naglašavan ili ugrađivan u javne prostore ove vrste. Hortikultura budućeg prostora značajno je zasnovana na zdravlju. Biljke koje će se zasaditi i uzgajati su medonosne, kaže Demirovićeva, izdvajajući originalnost koja će biti specifična u odnosu na dječije parkove koje smo do sada poznavali.

prezentacija_edinDetalj sa prezentacije

Zato naša sagovornica Lejla Burnić i kaže:
- Ovdje se realizira ideja kojom se gradi park koji će biti uzor za druge sredine diljem BiH, jer problem kojeg imamo na Vardi je problem koji postoji bilo gdje kod nas. Edukativno, rekreativno zabavni park, umjesto deponije smeća. Uopće ne treba naglašavati koliko je to korisno. Naišli smo na razumjevanje Općine. Vjerujemo da će se uspjeti realizovati, a onda izazvati i druge općine da rade na ovom principu.

Projekt će imati i drugu fazu

Mirza Fazlić, šef Službe za privredu, urbanizam i eko zaštitu u Općini Kakanj kaže da je prvobtno bilo planirano da se izgradi samo dječiji edukativni park i nastavlja:
- Naša ideja, bila je da se to proširi na pomoćni teren i stadion Rudara.Tako je ukupna vrijednost projekta izašla na 185 hiljada maraka.Sa obezbjeđenih 95 hiljada maraka, uradiće se park i pomoćni teren, sa prirodnom travnatom podlogom.Želimo u februaru po završetku prve faze, imati obezbjeđena sredstva i za ostale radove i to za pojas koji bi služio za rekreaciju i fitnes između glavnog i pomoćnog terena Fudbalskog kluba Rudar. Biće obezbjeđena i nova saobraćajnica odnosno prilaz stadionu Rudara, i ovom igralištu, kroz prostor gdje se nalazi Rudnički trafo, pa dalje ispod zapadne tribine stadiona.Tako ćemo dobiti novi, urbaniji i ljepši dio grada.

mirza_fazlic_oazaMirza Fazlić, istakao proširenje prvobitne ideje

Više nego dobar vjetar u leđa FK Rudar

Emir Zaimović, predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Rudar, o realizaciji projkta sa stanovišta potreba Fudbalskog kluba Rudar je rekao:

- Ovo je više nego dobar vjetar u leđa Fudbalskom klubu Rudar.Ovo je jedan od temeljnih uslova za normalno funkcionisanje kluba. Mnogi klubovi u BiH imaju puno bolje uslove za treniranje od nas.Jednim potezom na ovaj način dobija se dvostruka korist. Uklanja se deponija otpada, dobija se dječiji park i igralište u dimenzijama koje će omogućiti takmičarske utakmice omladinskih selekcija. Pored toga dobija se i prostor za trening svih selekcija.Dakle riječ je o višestrukoj koristi za građane i za Fudbalski klub Rudar.

emirzaimovic_oaza

Širenje projekta u druge urbane zone

O ovom projektu će se govoriti i u kakanjskim osnovnim školama. U svih šest osnovnih škola na području Kaknja biće održane edukativne radionice o zaštiti okoliša i održivom korištenju izvora energije. U ove edukacije biće uključeni i mladi Romi, koji žive na Vardi. Biće to uvertira za slične edukacije koje će pružati budući edukativno-rekretaivni i zabavni park OAZA na Vardi, u kojem će se pored učionice na otvorenom nalaziti i botanički park. Očekivanja u Udruženju Hajde i Savjetu održive gradnje su da će po uzoru na Kakanj i u drugim urbanim zonama, koje imaju slične probleme, doći do realizacije ovakvog projekta.

Vezani tekst: Predstavljen projekat Oaza

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u