KakanjLive | Subota, 11.07.2020. godine

O ljetnoj razglednici djece i mladih iz Kaknja

29.07.2019. - U okviru „Kaknjskih dana” realizira se posebno koristan i edukativan program sa najmlađim stanovnicima Kaknja. Priprema ga i realizira, uz pomoć Općine i World Vision BiH, Nevladina organizacija „Alternative”„Ljetna razglednica djece i mladih iz Kaknja”, u organizaciji NVO „Alternative”, a kao dio manifestacije „Kakanjski dani”, počela je u nedjelju 28. jula i trajat će do petka 02. augusta. Radionice počinju u prijepodnevnom terminu od 10,00 sati i to je vrijeme kada startaju posebne radosti u parku Doma kulture. Ako padne kiša, alternativa postoji, a koliko se kvalitetno i brzo realizuje uvjerili smo se danas. Volonteri, srednjoškolci, su za veoma kratko vrijeme, pod prijetnjom pljuska, kompletnu muzičku opremu, rekvizite, materijal i pribor za edukativne igre zajedno sa radnim stolovima izmjestili pod nadstrešnicu velike ulazne terase Doma kulture. Djeca, roditelji, instruktori svi su bili zaštićeni od kiše, a opet su bili na svježem zraku i vani. Tako je današnja dvostruka radionica počela u tačno zakazano vrijeme.

Druženje se odvijalo o ukviru društvenih igara: „Pamti pa pogodi“ i „Djeco ne ljutite se“. Tako kiša nije spriječila više od stotinu mališina da se okupe pod okriljem „Alternativa“, a Maksuma Topalović, izvršna direktorica ovog udruženja, koje 20 godina organizira sadržaje bitne za unaprjeđenje civilnog društva, o ovogodišnjoj „Ljetnoj razglednici djece i mladih iz Kaknja“ kaže:

- Ciljevi naših radionica su poticanje i razvijanje kreativnosti, spretnosti i osjećaja u prostoru. Zatim razvijanje intelektulnih vještina, pamćenja, pažnje, koncentracije, spretnosti itakmičarskog duha. Tu je i razvijanje kreativnosti, raspoznavanje nijansi boja, vježbanje pravilne raspodjele zadataka, razvijanje osjećaja za sklad i lijepo. U našim radionicama djeca razvijaju spretnosti ruku i fine motorike, timskog rada i usklađivanja sa partnerom uz brojne druge vještine“.

Pored razvoja niza vještina, direktorica Topalović ističe da je ovo program za dvije ciljne skupine, roditelje i djecu, a koji nije zasnovan na skupim modernim tehnologijama:

- Ovdje je riječ o podizanje svijesti o postojanju animacionih i edukativnih radionica za djecu koje nisu bazirane na modernim tehnologijama i skupim igračkama i lako su dostupne svim socijalnim kategorijama. Zanimljive su i doprinose socijalizaciji djece. Jednostavno, omogućavaju djeci konstruktivno provođenje slobodnog vremena.

Ovaj dječji program NVO „Alternative” pod nazivom „Ljetna razglednica djece i mladih iz Kaknja” podržali su Općina Kakanj i „World Vision BiH”. Riječ je o sinergiji nevladinog i vladinog sektora u okviru manifestacije „Kakanjski dani”, koji se zajedničkim snagama ne realizuju samo u ovoj godini. Slične radionice su odrađene i prošlih „Kaknjskih dana”, a „Alternative” i „World Vision BiH” to znaju napraviti i između ove dvije manifestacije.

ajlavehabAjla Vehab-Hrusto (u plavoj majici)

U planiranju programa koje se realizuju tokom petodnevne „Ljetne razglednica djece i mladih iz Kaknja”, sudjelovali su iskusni treneri u radu s djecom i mladima, a posebno mjesto u implementaciji zauzima Ajla Vehab-Hrusto, magistrica pedagogije.

volonterikickVolonteri, srednjoškolci, iz KICK-a

Program se provodi uz učešće volontera, srednjoškolaca, iz Kreativnog inovacijskog centra – KICK, bez kojih ova dječija razglednica Kaknja ne bi bila to što jeste. Oni su: Ena Sikira, Alma Omerbegović, Nedim Hasagić, Adnan Hodžić, Aida Tirić, Amra Ahmetović, Adis Alajbegović, Ajdin Husika, Rijad Mušinović, Amila Subašić, Anes Smaka, Anel Čizmić, Sani Selimović, Mirza Neimarlija, Adnan Plasto i Ines Selimović. Zanimljivo je i pohvalno, da pored ovih srednjoškolaca volontira i jedna majka, koja se prijavila za rad u ovim radionicama, a riječ je o Azri Selimović.

volmladostStručna pomoć na volonterskoj osnovi dolazi iz predškolske ustanove Mladost

Posebnu stručnu notu kakanjskoj rezglednici djece i mladih daju odgojateljice iz Predškolske ustanove „Mladost”, sa svojom direktoricom, Helminom Murtić, koja keže:
- Zajedno sa mnom, ovdje su: Šemsa Gađun, Senka Omić, Munevera Šehić, Ilhana Alajbegović, Naida Pašalić, Samra Hukić, Nasiha Alajbegović i naš doprinos je da prvenstveno rasteretimo grupe jer je ovdje izuzetno puno djece, tako da uz našu stručnu pomoć planirane igre prolaze racionalnije i organizovanije.

Cijelo vrijeme, dok su trajale današnje edukativne igre za djecu, svojim prisustvom podršku ovom programu dao je i direktor JU KSC Kakanj, Mirza Mušija, a nenametljiva, ako zatreba, bila je tu i nekolicina radnika ove Javne ustanove.

Pored Kakanjskih dana i svega što ovi Dani nude djeci puno je različitih sadržaja koje u toku godine, različitim edukativnim radionicama prolaze najmlađi stanovnici Kaknja. Pripremaju ih različite organizacije i zato se, na ovakvim primjerima može govoriti o kaknjskom spontanom i organizovanom odgajanju i usmjeravanju djece kada je to najpotrebnije, do njihove dobi od 12 godina. Zato djeca i roditelji trebaju koristiti ovakve prilike i zato svoje postojanje opravdavaju i „Alternative” i „Kakanjski dani” i „World Vision BiH”.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u