KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

NTV IC Kakanj i CEKOR u zajedničkom eko projektu

19.11.2018. - Realizirajući projekat Eko plus, realizirana i snimana praktična edukacija na rudničkoj deponiji Bare

Nezavisna televizija IC Kakanj krenula je sa realizacijom edukativnog projekta pod nazivom “EKO PLUS” kojeg, pod pokroviteljtsvom Općine Kakanj, provodi u partnerstvu sa Udruženjem CEKOR. U snimanju i praktičnoj edukaciji mladih učešće uzimaju privredni subjekti iz Kaknja, a ovoga puta to je bio Rudnik mrkog uglja.

U okviru praktičnog dijela projekta učenici O.Š. „Hamdija Kreševljaković“ posjetili su staru deponiju jalovine RMU Kakanj na području Bara, gdje je tokom ljetnih mjeseci ove godine urađena prva faza tehničke rekultivacije i sanacije deponije poslije klizanja jednog njenog dijela prije par godina. Namjera je bila učenike upoznati sa rekultivacijom zemljišta koje se poslije završene eksploatacije uglja obavezno realizira. Učenici su upoznati načinom na koji nastaje deponija jalovine i fezama rekultivacije zemljišta uključujući tehničko i biološko tretiranje kako ove deponije tako i devastiranih zemljišta koja nastaju tokom eksploatacije uglja.

Eko plus je projekat koji za cilj ima uključiti djecu i mlade, kao članove buduće društvene zajednice, u proces razmišljanja i djelovanja u pravcu zaštite životne sredine u svim segmentima života.
Suština projekta je kroz rad sa učenicima šest osnovnih škola na području općine Kakanj podići svijest mlađih generacija o ekologiji te putem praktične nastave, upoznati lokacije od posebnog značaja za zdrav životni ambijent ali i društveni život u zajednici.

Projekat će biti realiziran sa učenicima ekoloških sekcija i njihovim nastavnicima, a svaka će tv-emisija na edukativan i zabavan način obraditi teme iz oblasti ekologije, organske hrane te promocije prirodnih bogatstava.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u