KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Novogodišnja Press konferencija Općine Kakanj

27.12.2016. - Redovna i već tradiocionalna novogodišnja konferencija Općine Kakanj održana je u utorak 27. decembra

Novogodišnja Press konferencije, tematski je imala sadržaj o svemu što se u Općini Kakanj realiziralo i planiralo u 2016. Prisustvovali su joj načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić i šefovi općinskih službi

Svoje viđenje godine na isteku, obrazložio je načelnik općine Kakanj Nermin Mandra:
- Težište aktivnosti u 2016. godini bilo je na lokalnom ekonomskom razvoju kroz poticaje i pokretanje poslovne zone Vrtlište. Preko milion maraka smo emitovali u poduzetništvo i poljoprivredu.U funkciju smo pustili poslovnu zonu uloživši u infrastrukturu i na to smo ponosni.Već nekoliko godina razvijamo projekat konkurentnosti Općine Kakanj u odnosu na druge lokalne zajednice u BiH. Naša je ambicija da ubjedimo investitore da Kakanj ima najbolje uslove za poslovanje i razvoj biznisa.To se odnosi na povoljnu dodjelu zemljišta, na stopostotne subvencije i rente i uređenje građevinskog zemljišta.Tu je i čitav set drugih poticajnih mjera. Pozivamo investitore da pogledaju šta druge lokalne zajednice nude, šta mi nudimo u Kaknju pa neka se opredjele. Mi smo sigurni da će se opredjeliti za Kakanj.

mandraslaven

- U ovoj godini Općina Kakanj je izdvojila u poljoprivredu više od pola miliona maraka.Kakanj je industrijski grad sa rudarskom i energetskom tradicijom i nekada su se radile studije na temu prelaska sa agrara na industriju, danas je došlo vrijeme da se to radi i malo obratno, sa industrije na agrar. Mi smo tu u nezavidnom položaju, upravo zbog industrijskih navika, ali zadnjih godina imamo vrlo pozitivne pokazatelje u poljoprivredi tako da ćemo i dalje nastaviti sa ovom politikom poticaja, rekao je Mandra.

O značaju i vrijednosti poticaja od milion maraka je komparativno rečeno da je malo lokalnih zajednica koje kao Kakanj imaju 38 hiljada stanovnika, a toliko izdvajaju za poticaje.

Još je istaknut i pohvaljen rad u kulturi i sportu.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić je istako da je Vijeće odradilo sve što je planirano u 2016. godini:
- U skladu sa rokovima usvojeni su Općinski budžet pa su svi programi, posebno poticajni mogli ići planiranom dinamikom i na zadovoljstvo građana.Vijeće je održalo deset sjednica, a konstituirali smo i novo Vijeće. Odradili smo 153 točke dnevnog reda. Nijednu odluku, nijedan akt nije bio zadržavan.Sve je išlo na sjednice i nemamo nijedan zaostali predmet koji je upućen prema stručnoj službi Vijeća, rekao je predsjedavajući Katičić.

Detaljan izvještaj o radu Općine Kakanj pogledajte klikom na Osvrt na 2016.godinu.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u