KakanjLive | Četvrtak, 04.03.2021. godine

Novo saopštenje iz FK Rudar

04.09.2017. - FK Rudar Kakanj, poslije prve reakcije, objavljene poslije utakmice, reaguje i kompletnim saopštenjem

tribinaambijentPoduzete mjere bezbjednosti su i tokom utakmice doprinijele pravom sportskom i navijačkom ambijentu

Prije svega želimo izraziti iskreno žaljenje što je došlo do scena koje svakako nisu pohvalne i koje su Uprava i rukovodstvo Rudara svim silama željeli izbjeći i spriječiti, te ističemo istinsko žaljenje zbog povrJeđivanja igrača Bosne (koji je bio i igrač Rudara) Adnana Hrelje kojem želimo brz oporavak i povratak na zeleni teren.

Poduzete maksimalne mjere bezbjednosti

Kao što je naprijed pomenuto od strane domaćina su poduzete maksimalne mjere u cilju obezbjeđenja i osiguravanja uslova za odigravanje utakmice sa dugogodišnjim sportskim rivalom iz Visokog. Zbog toga je angažiran veći broj pripadnika sigurnosne agencije, kao i veći broj policijskih službenika i pripadnika redarske službe.
Da bi se spriječio bilo kakav sukob navijača zvanično je kontaktirana gostujuća ekipa kako bi se navijačima Bosne i gostima iz Visokog u skladu sa njihovim procjenama prodale ulaznica za utakmicu dan ranije i to u Visokom, da bi isti po dolasku na stadion bez zadržavanja ušli na tribinu za gostujuće navijače, a sve u cilju izbjegavanja bilo kakvih navijačkih nereda.

navijacirudaraNavijači Rudara su dali sve od sebe da i na tribinama bude zanimljivo kao i na terenu

Ništa nije ukazivalo na mogući incident

Međutim, pored svih naših nastojanja da komšijski derbi protekne u najboljem redu kako na terenu, tako i na tribinama, moramo istaći da su gosti iz Visokog ipak uspjeli po završetku utakmice, koja je što je veoma bitno naglasiti protekla u najboljem redu kako na igralištu isto i na tribinama, što u svojim izjavama ni gosti iz Visokog ne spore, inicirati nemili događaj, iako ništa prije i tokom utakmice nije ukazivalo da bi se takvo što moglo dogoditi, jer je sama utakmica bila izuzetno kotektna sa samo tri žuta kartona i za terene Prve lige FBiH i više nego kvalitetna, sa suđenjem na visokom nivou, te vatrenim, ali više-manje korektnim navijanjem obostrano, tačnije sve se odvijalo u jednoj fudbalskoj atmosferi koju ne viđamo tako često ni u većim BiH gradovima.

Službeni predstavnici na tribini s navijačima Bosne

Naime, sa gostujućom ekipom je došlo i u službene prostorije ušlo 7-8 navijača Bosne koji su imali klupske akreditacije "navodni predstavnici", a da za takvo što nisu imali nikakvo pravo, obzirom da ekipa ima jednog službenog predstavnika kojeg delegat evidentira u zapisnik sa utakmice i to je u ovom slučaju bio Slaviša Vukičević.

Ostali "navodni predstavnici" su prije utakmice boravili u službenim prostorijam, svlačionici gostiju i na samom terenu, da bi u toku utakmice, apsurdno bili sa gostujućim navijačima na tribini. Po izlasku gostujućih navijača sa tribine 15 minuta prije kraja utakmice isti nisu željeli izaći, iako su morali to učiniti obzirom da su bili sa gostujućim navijačima, došlo je do prvog sukoba istih sa redarima i zaštitarima.

navijacibosneDemoni na istoku tokom utakmice navijački su se nadmetali i nosili sa domaćim navijačima

Inicijatori nereda ignorisali redare i s tribina ušli u teren

Nakon što je utakmica završila ista lica su nasilno, nakon fizičkog kontakta sa redarima ušli u teren i uz raspravu i prepirku, te neprilične gestikulacije prema domaćoj publici ušli u službene prostorije i odatle kroz ogradu stadiona nastavili sa raspravom i dobacivanjem domaćoj publici koji su izlazili sa stadiona. U jednom trenutku su "navodni predstavnici" krenuli čak u fizički obračun sa domaćim navijačima kojom prilikom je na ulazu u službene prostorije došlo do kontakta sa domaćim navijačima, nakon čega se isti povlače u klupske prostorije i gostujuću svlačionicu kako bi izbjegli sankcionisanje od strane policije i zaštitara. U tom naguravanju i pokušaju da se vinovnici nereda skriju u svlačionicu, odnosno da izbjegnu policijsko privođenje, od strane gostiju su razvaljena (izbijena) vrata gostujuće svlačionice, ali su zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policije spriječeni daljnji neredi i obračuni, a lica koja su neovlašteno boravila u svlačionici i prostorijama su privedena i protiv istih će nadležni organi poduzeti zakonom propisane radnje.

Gospodin Begovac nije izazvao incident

Ono što posebno želimo naglasiti je da niko iz rukovodstva Rudara ni na koji način nije doprinjeo nastaloj situaciji, čak naprotiv činilo se sve da se neredi zaustave i smire u čemu se i uspjelo, pa tako ni Edin Begovac inače član Uprave i jedan od glavnih sponzora kluba, koji se od strane gostiju želi etiketirati kao neko koje inicirao nered, a da se istovremeno gosti ne zapitaju šta su radila lica sa njihovim akreditacijama u službenim prostorijama i svlačionici, ko ih je angažirao, sa kojim zadatak i funkcijom i na osnovu kojeg propisa su uopće bili tu (apsolutno neovlašteno).

Utisak je da su podstrekivači nereda angožovani od gostiju iz Visokog

Nažalost, ne možemo se oteti dojmu da su pomenuta lica upravo iz razloga stvaranja napetosti i izazivanja nereda bila angažirana od strane gostiju iz Visokog, a opet sa konačnim ciljem da se Rudar i Kakanj predstave u negativnom svjetlu, što im je u određenoj mjeri i uspjelo, ali smo isto tako uvjereni da će objektivna BiH, kakanjska, pa i visočka javnost biti svjesna i sposobna prepoznati istinsko i nadaleko poznato kakanjsko gostoprimstvo, a koje je nije nevažno naglasiti istaknuto i od strane zvaničnih predstavnika Bosne po završetku svih predmetnih dešavanja.

Uz sve se nadamo da će ovakvih i sličnih scena u budućnosti na sportskim terenima širom BiH što manje biti, te će mo nastojati uložiti dodatne napore kako bi organizaciju utakmica podigli na besprjekoran nivo.

FK Rudar/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u