KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Novo mjesto za bistu narodnog heroja Rudija Čajevca

15.10.2018. - Od danas bista narodnog heroja ex-Jugoslavije, rođenog Kakanjca, Rudija Čajevca ima novo mjesto. Postavljena je u dvorištu ispred Muzeja Kaknja

rudivelika

Bista Rudija Čajevca je do 1992. godine bila postavljene u dvorištu Osnovne škole koja je nosila ime ovog narodnog heroja. Danas je to Osnovna škola "Mula Mustafa Bašeskija".

Bista se nalazila u centralnom dijelu dvorišta ispred vojnog aviona koji je na ovu lokaciju premješten iz Vazduhoplovne tehničke vojne akademije Rajlovac. Tom prilikom urađena je i muzejska zbirka koja je bila postavljena u zgradi Gornje kolonije u kojoj je rođen Rudi Čajavec. Sve to je odrađeno u kasnim osamdesetim pred raspad Sociujalističke Federativne Republike Jugoslavije. Tokom rata, agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. bista je od nepoznatih počinioca skinuta sa postolja, a avion koji je premještan iz jednog dijela dvorišta u drugi devastiran je te je najvjerovatnije završio u nekoj od otkupnih stenica sekundarenih sirovina.

Bista je ipak pronađena, sačuvana donesana prije nekoliko godina u Muezej i danas je dobila svoje novo mjesto. Potez za svaku pohvalu. Svima, od pronalaska biste do njehog postavljanja ispred Muzeja Kakanj.

A.Z/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u