KakanjLive | Subota, 16.01.2021. godine

Novi radar na kakanjskim ulicama

13.06.2017. - Građani su tražili poboljašavanje sigurnosti u saobraćaju, posebno u gradskoj zoani, a u skladu sa zahtejevima jedna od mjera Općine Kakanj bila je nabavka mobilnog radara koji je predat na upotrebu Policijskoj stanici Kakanj

radartekst

Radar bilježi registracijski broj motornog vozila, mijenja lokaciju rada, a opseg mjerenja udaljenosti je do 1.200 m. Težak je svega 1,6 kg, može da se koristi kao ručni uređaj i sa tronožnog stativa. Uređaj omogućava registraciju fotografije i video zapisa, ovisno o odabiru načina rada.Bez zamjene baterija može da radi više od osam sati, podatke bilježi na memorijske kartice visokog kapaciteta, vrijeme mjerenja iznosi 0,33 sekunde.

Nakon brojnih inicijativa, sugestija i prijedloga koji su stizali od građana da se poduzmu mjere na poboljšanju sigurnosti učesnika u saobraćaju na području Kaknja, posebno u gradskoj zoni. Tražena je intenzivnija upotreba radara u svrhu kontrole brzine kretanja vozila. Općina Kakanj je nedavno kupila novi radar u vrijednosti od oko 30.000 KM, te isti predala Policijskoj stanici Kakanj.

Premda su poslovi koji se odnose na kontrolu brzine kretanja vozila isključiva nadležnost policije koja je dio struktura Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, Općina Kakanj je, bez obzira što nije nadležna, kroz nabavku radara pomogla aktivnosti policije na osiguranje bezbjednosti u saobraćaju.

Radar je već u funkciji na kakanjskim saobraćajnicama, posebno u zoni visoke saobraćajne frekventnosti i služi svojoj svrsi, a to je preventivna zaštita svih učesnika u saobraćaju, posebno pješaka.

Općina Kakanj je finansirala i uspostavu video-nadzora na području Kaknja, a monitori za praćenje su postavljeni u Policijskoj stanici Kakanj.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u