KakanjLive | Srijeda, 03.06.2020. godine

Novi damperi na Površinskom kopu Vrtlište

10.05.2017. - Pet dampera, nosivosti 136 tona, čija ukupna vrijednost je 11 miliona maraka znatno će povećati kapacitete na transportu čvrste jalove mase

damperikopv

Iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja koji posluju u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH u našem Rudniku se upravo realizira najveća i najznačajnja investicaja planirana za ovu godinu. Riječ je o nabavci pet damper kamiona marke Belaz čija nosivost je 136 tona, vrijednosti 11 miliona maraka. Kamioni su u segmentima dopremani na Površinski kop Vrtlište i tokom mjeseca aprila obavljani su poslovi njihove montaže. Tokom mjeseca maja očekuje se proba svih funkcionalnosti kamiona.

Ovo je oprema koja će omogućiti kontinuitet na podizanju i transportu čvrste jalove mase te u budućem periodu dostizanje godišnjeg proizvodnog kapaciteta od milion tona uglja na Površinskom kopu Vrtlište. Ova oprema davati će puni doprinos izgradnjom vanjskog odlagališta Ribnica. Poseban značaj je u pouzdanosti kapaciteta za transport sa stanovišta dugoročnog razvoja eksploatacije uglja.

Podsjećamo u augustu 2014. godine, za potrebe PK Vrtlište nabavljeno je pet dampera nosivosti 110 tona, a njihova vrijednost iznosila je 8,4 miliona KM. S novih pet kamiona, koji su još veće nosivosti, tehnološka linija na transportu otkrivke čvrste jalove mase, sada ima znatno veći kapacitet. Da bi taj veći kapacitet bio u potpunosti iskorišten već za par mjeseci, u julu ove godine očekuje se isporuka elektro hidrauličnog bagera, vrijednog 5,4 miliona KM, zapremine kašike do 15 kubnih metara. Biće to najveći i najmoćniji bager na Površinskom kopu Vrtlište. Na Kopu, trenutno radi jedan sličan bager sa kapacitetom utovarne kašike od deset kubnih metara, koji je nabavljen 2012. godine, a koštao je 4,2 miliona maraka. Tako su investicije Elektroprivrede BiH za kamione i ova dva bagera u posljednjih pet godina ukupne vrijednosti 29 miliona maraka.

www.rmukakanj.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u