KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Nova Vlada ZDK do polovine marta

16.02.2019. - Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević potvrdio je da je formiranje vlade pri kraju te da bi do sredine marta trebala biti imenovana nova vlada kantona

miralemgalijasevic
Piše: E. M./Klix.ba

Nakon što je SDA potpisala sporazum o formiranju nove većine s 18 zastupnika u Skupštini ZDK uradili su neke od značajnijih poteza s ciljem formiranja nove vlade.

“Prvo smo uradili rekonstrukciju Skupštine ZDK, izvršili odabir novog predstavnika Kluba Bošnjaka i već na narednoj sjednici će biti izabran novi predsjednik Kluba Hrvata čime se stvaraju uslovi za predlaganje novih članova, užeg rukovodstva Skupštine ZDK", izjavio je Galijašević te dodao da će SDA predložiti predsjedavajućeg Skupštine ZDK, dok će Klub Hrvata predložiti zamjenika predsjedavajućeg.

Dodao je kako im je cilj u budućnosti jačati koaliciju te da je to moguće prelaskom određenih nezavisnih zastupnika u neku od stranaka u koaliciji.

Raspodjelom ministarstava SDA je zadržala svoj paket, HDZ svoj, dok će paket SBB-a pripasti drugim političkim strankama u koaliciji.

Nova vlast trebala bi biti formirana do sredine marta.

"Zakazali smo Skupštinu ZDK na kojoj ćemo izvršiti izmjenu rukovodstva, novi raspored komisija i neke izmjene poslovnika. Nakon toga, naredna Skupština ZDK koja će biti u prvoj sedmici marta će biti sjednica imenovanja vlade", dodao je Galijašević.

Na pitanje hoće li pratiti odluke centrale o mogućim koaliranjima i sa SBB-om, kako je to najavio i predsjednik SDA BiH Bakir Izetbegović, Galijašević je kazao da će pratiti politiku centrala, razgovarati i pronalaziti rješenja. Odluku o mogućem ostanku na funkciji premijera Galijašević će donijeti nakon razgovora s centralom stranke.

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u