KakanjLive | Srijeda, 27.05.2020. godine

Noć teatra: Džepovi puni kamenja

01.12.2015. - „Džepovi puni kamenja“ ponovo igraju u velikoj sali Doma kulture u sklopu „Noći teatra“

kamenje_dzepovu

U sklopu manifestacije „Noć teatra“ naša Ustanova organizira igranje pozorišne predstave „Džepovi puni kamenja“ u petak 4. decembra u 19:00 sati u velikoj sali Doma kulture.

Predstava, rađena po tekstu Sarah Marie Jones, autorski je projekat Mirze Mušije i Mirze Bajramovića, koji ujedno čine i glumačku postavu. Radnja predstave “Džepovi puni kamenja” je smještena u malo irsko mjesto, gdje ljudi žive teško i isključivo od fizičkog rada. Sve se mijenja onog trenutka kada stiže holivudska filmska ekipa sa velikim zvijezdama (Angelina Jolie i Brad Pitt), koja traži statiste za veliki film. Autori predstave ističu kako su se za ovaj tekst odlučili nakon godinu dana traganja i to prvenstveno zbog glumačkog izazova, budući da svih četrnaest uloga u predstavi igraju samo dva glumca. Pored toga, nakon prvog čitanja, prepoznali su nekoliko dimenzija ovog teksta koje su itekako bliske našem vremenu i društvu.

Sve ovo vidimo iz vizure dva mlada čovjeka koji pokušavaju da preko statiranja u holivudskom filmu postanu filmske zvijezde. Svi ostali likovi koje upoznajemo kroz ovu priču su karakteristični i posebni po načinu ostvarenja svojih htijenja, koja se mogu svesti na jedno – ‘pobjeći u Ameriku i postati dio velike filmske industrije’. U svemu tome vidimo izgubljenu mladež koja tumara od kafana do kladionioca, bez jasne predstave o realizaciji svojih nerealnih snova. Vidimo frustraciju koju pokušavaju amortizirati drogama i tim ‘petominutnim’ trenucima slave, koja kulminira nasiljem i suicidom”, pojašnjavaju autori predstave, te dodaju kako su kroz lepršavu igru i komiku na suptilan način željeli akcentirati neke od ovih problema.

Planirano je gostovanje u Sarajevu koje će se realizirati u subotu 5. decembra, predstava putuje širom BiH, a uskoro i van granica BiH, što je itekako značajno jer naša Ustanova postaje sve reprezentativnija u pozorišnom svijetu.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u