KakanjLive | Nedjelja, 28.02.2021. godine

Nijaz Kapo prednost daje Rudaru

02.09.2017. - U Kaknju i Visokom je ovih dana sve u znaku nedjeljnog duela, odnosno derbija petog kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine za koji vlada ogromno interesovanje bh. javnosti. Bivši igrač i trener visočke Bosne i kakanjskog Rudara Nijaz Kapo je u izjavi za naš portal govorio o duelu ova dva tima koji u njegovom srcu imaju posebno mjesto, a malu prednost zbog domaćeg terena daje Rudaru

nijazkapoNijaz Kapo je više puta bio trener i Bosne i Rudara, a igrao je i za jedan i za drugi klub

Posljednjih sedam dana u Kaknju i Visokom je sve u znaku komšijskog derbija, odnosno derbija petog kola Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine u kojem će snage na stadionu ''Pod Vardom'' odmjeriti kakanjski Rudar i visočka Bosna.

Rivalitet ova dva tima vlada 64 godine, a pred nedjeljni susret euforija je zahvatila Kakanj, ali i komšije u Visokom. Nema sumnje kako sve ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu u nedjelju očekuje pravi praznik sporta, jer je prošloszeonski derbi ova dva tima na stadionu u Kaknju pratilo više od 4.000 gledalaca.

Igrači iz Rudara su odlazili u visočku Bosnu. Puno više igrača je dolazilo iz Visokog u Rudar. Prvi je u Kakanj došao Edhem Mehanović (1947. godine), a potom braća Ibrahim i Rešad Sirćo (1962. godine), pa golman Mehmedalija Omanović (1974. godine), a onda i Nijaz Kapo (1975. godine), a poslije Kape još mnogi. Svoju odanost i vjernost Rudaru pokazali su Mehanović, Omanović i Kapo koji su po završetku igračke karijere ostali u Kaknju budući da su imali posao u klubu, a onda su ostali i živjeti u ovom industrijskom gradu u srcu Bosne.

rudarprozivkaNijaz Kapo u svlačionici Rudara na prozivci u jesen 2015. godine

Jedan od igrača koji je ostavio neizbrisiv trag u historiji kakanjskog Rudara je Nijaz Kapo. Igrač koji je nakon tri godine u visočkoj Bosni prešao u redove Rudara (1975. godine), a potom u dresu Rudara igrao punih 11 godina (do 1986. godine). Po okončanju igračke karijere Nijaz Kapo je u četiri navrata bio trener kakanjskog Rudara, a posljednji angažman u zeleno-crnima je imao u sezoni 2015/2016. U dva navrata je vodio i visočku Bosnu, u sezoni 2005/2006 i 2007/2008, dok je kao igrač dres Bosne iz Visokog nosio u periodu od 1972. do 1975. godine. Nijaza smo ovih dana ''zatekli'' u blizini porodične kuće na visočkoj opštini Nijaz inače živi i radi u Kaknju i sa njim razgovarali o derbiju dva tima koji imaju posebno mjesto u njegovom srcu.

-Nisam razgovaro sa ljudima iz stručnog štaba Rudara i Bosne, ali budući da sam često u Visokom, vidim da ljudi ovdje gotovo na isti način doživljavaju derbi susret sa Rudarom. Vlada velika euforija pred ovaj duel kao i kod nas u Kaknju. Mnogo je priprema za taj susret i 90 minuta koje mogu kasnije u prvenstvu mnogo da znače, rekao je Nijaz Kapo u razgovoru za KakanjLive i dodao da prednost u nedjelju daje Rudaru.

-Prednost u nedjelju dajem Rudaru kojeg sam pratio u ovoj sezoni u tri navrata. U Travniku su odigrali sjajno. Prednost ide Rudaru zbog domaćeg terena i sigurno velike podrške koja će doći sa tribina. Bit će to sigurno odlična utakmica, jer su igrački dvije podjednake ekipe.

Ovaj trener je u sezoni 2014/2015 vodio dobojsku Mladost koja je posljednjem kolu Prve lige BiH savladala Gošk i izborila plasman u elitni rang bh. takmičenja, a nakon posljednjeg ''mandata'' u Rudaru u sezoni 2015/2016 ovaj šezdesetjednogodišnji stručnjak je bez trenerskog posla.

Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u