KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Neznano groblje na Puhovcu podno Juka

15.10.2018. - U malom gaju na vrhu Puhovca vidljivi su ostaci kamenih nadgrobnih ploča kako vertikalnih tako i horizontalnih

Općina Kakanj ima mnogo lokacija koje vrijedi posjetiti i obići, a o kojima se malo zna. Takozvano neznano groblje nalazi se u Puhovcu. Do njega se najbolje može doći lokalnom cestom od mosta Crna rijeka prema Barama, pa pored kamara i nakon nekoliko minuta vožnje automobilom, eto nas na odredištu ! 

U malom gaju na vrhu Puhovca vidljivi su ostaci kamenih nadgrobnih ploča kako vertikalnih tako i horizontalnih. Najuočljiviji je jedan sačuvani grob ( mezar ) oko kojeg se razbuktala vegetacija. U samom gaju, prema jugu, nalazi se kamena ploha koja izgledom i strukturom podsjeća na materijal koji se koristio u srednjovjekovnom periodu za izradu stećaka ili utvrda. Kroz gaj prolazi put, a prema sjeveru je još jedna kamena ploha većih dimezija, koja je prema predanju stanovnika Puhovca, predstavljala molitvenik! Šta se dešavalo na ovom prostoru prije oko 600 godina danas je teško saznati. No opsežna istraživanja mogla bi dati mnoge odgovore. U samostanima u Kraljevoj sutjesci, Fojnici i Kreševu nalaze se odgovori. Treba ih pronaći!

Inače Puhovac je naziv dobio po tome što je konstantno prisutno strujanje vjetra, a naročito u proljeće i jesen kada vjetar puše iz dva pravca – sa sjevera i jugoistoka. Pogled na Kakanj i okolinu je izuzetan, što se može vidjeti i iz priloženih fotografija.

KakanjLive/Bazen Benat

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u