KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Nevalidni podaci na sedam biračkih mjesta

03.10.2016. - U Općinskoj izbornoj komisiji, danas je saopšteno da su nevalidni podaci na sedam biračkih mjesta, pa su objavljeni preliminarni rezultati za Kakanj bez rezultata sa tih mjesta. Naredni korak je prema instrukciji CIK-a zahtjev za pravilno objedinjavanje rezultata na ovim biračkim mjestima

kaspernevalidnaPredsjednik OIK-a Edin Kasper saopštio preliminarne rezultate bez podataka sa sedam biračkih mjesta koja se trenutno smatraju nevalidnim

Predsjednik Općinske izborne komisije Edin Kasper iznio je preliminarne podatke, koji nisu potpuni, a razlog je što Općinska izborna komisija nije uspjela postići validnost na svim biračkim mjestima, odnosno nije uspjela provesti sve prikupljene podatke sa biračkih mjesta kroz aplikaciju za obradu podataka Centralne izborne komisije.

Nevalidna biračka mjesta su: Doboj (094A12), Papratnica (094A28), Zagrađe (094A36) Mula Mustafa Bašeskija 1 (094A47), Podvarda (094A50), Brnj (094A51), Crnač (094A52).Za ova biračka mjesta u skladu sa instrukcijomCIK-a, Općinska izborna komisja će podnijeti zahtjev za pravilno objedinjavanje rezultata na biračkim mjestima. Nakon toga se očekuje zaključak Općinske izborne komisje za ponovno izvršavanje, pravilnog, utvrđivanja rezultata na ovim biračkim mjestima. Na sedam nevalidnih biračkih mjesta u birački spisak je upisano 4.332 birača. S obzirom da aplikacija koja obrađuje podatke nije prihvatila informacije sa ovih biračkih mjesta, pretpostavka je do postoje određene greške nastale iz, za sada, nepoznatih razloga.


Preliminarni rezultati sa obrađenih biračkih mjesta

Kandidat koalicije SDA/SBB Nermin Mandra, za općinskog načelnika, dobio je 11.866 glasova.Kandidat SDP-a Adnan Čobo 2.383 glasa, kandidat HDZ BiH, Ivo Majstorović 997 glasova i kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Taib Bjelopoljak 1060 glasova.Ovu su preliminarni rezultati prema obrađenim biračkim mjestima.

Preliminarni rezultati sa obrađenih biračkih mjesta za mandate u Općinskom vijeću su: Stranka demokratske akcije 5.558, Stranka za Bosnu i Hercegovinu 2.380, Savez za bolju budućnost 2.062, Socijaldemokratska partija 1.436, Demokratska fronta 1.153, HDZ BiH 1.006, A-SDA 460 i Stranka penzionera/umirovljenika 296. Ovo su podaci sa obrađenih biračkih mjesta koje je prihvatio aplikativni softver CIK-a.

Kandidati za popunjavanje mjesta koje u Općinskom vijeću Kaknja pripada nacionalnim manjinama dobili su sljedeći broj glasova: Mujo Fafulić 360, Šemsudin Omerović 6, Vahid Ahmetović 43, Nedžad Musić dva i Alija Ramić nije dobio nijedan glas.

Zahvalnost predsjednika OIK-a Kakanj

Predsjednik Općinske izborne komisije, Edin Kasper, na današnjem obraćanju novinarima izrekao je i riječi zahvalnosti:
- Zahvaljujem se svim biračima koji su se odazvali i pristupili izbornom procesu. Zahvaljujem se i certificiranim trenerima koji su izvršili obuku predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora. Naglašavam bitnu činjenicu za općinu Kakanj - o izvođenju izbornog procesa bez ijednog incidenta uz sigurnosnu situaciju na vrlo zavidnom nivou. Zahvaljujem se svim pripadnicima policijske stanice Kakanj i njenom komandiru Vahidinu Topaloviću koji su pružili punu podršku Općinskoj izbornoj komisiji. Zahvaljujem se kompletnoj administraciji Općine Kakanj koja nam je pružila punu podršku u provođenju lokalnih izbora.

A.ZEKIĆ/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u