KakanjLive | Utorak, 20.04.2021. godine

Nepovoljna epidemiološka slika Kaknja

25.03.2021. - Svakodnevno povećanje broja registrovanih slučajeva COVID-19 i cjelokupna epidemiološka situacija u vezi pandemije COVID-19 je jako alarmantna i nepovoljna na području općine Kakanj

covidvelikaOperativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj obavještava javnost da je ZAKLJUČNO SA 24.3.2021. godine na području općine Kakanj registrovano 1407 slučaja COVID-19. Od navedenog broja 242 je aktivno, 235 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. Trenutno je sedam pacijenata hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica.

Od početka pandemije u Kaknju su 1103 osobe oporavljene od COVID-19, a ukupan broj testiranih osoba je 4096.
Na području općine Kakanj registrovano je 62 smrtna slučaja uzrokovanih COVID-19.

Ranije smo upozoravali stanovništvo, da kada u malom vremenskom periodu oboli veći broj ljudi, virus postaje znatno jači i opasniji, te u kontekstu navedenog upozoravamo da svaki stanovnik Kaknja mora biti odgovoran prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi. Neprihvatljiva je pojava da osoba koja je pozitivna na COVID-19 hoda po gradu, šoping-centrima, da obilazi rodbinu, komšije ili prijatelje, da krije istinite činjenice o bolesti, kontaktima i slično.

Poštovani sugrađani, novi korona virus je veoma opasan, nepredvidiv i izaziva oboljenje COVID-19 koje može završiti sa smrtnim ishodom, te je zaista potrebno da svi budemo odgovorni i da shvatimo da je novonastala epidemiološka situacija veoma ozbiljna.

Zdravstveni radnici daju nadljudske napore da se ublaži i uspori ovaj eksponencijalni rast infekcije, ali je potrebno i više razumijevanja od strane stanovništva, jer ako padne zdravsteni sistem sigurno nas neće liječiti tamo neke „sveznalice“ koje se kriju iza monitora i niko im nije dobar, osim, naravno, njih samih.

Apelujemo i molimo sve sugrađane da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi, te da izbjegavaju, kad god je moguće, da ne ulazi dodatna pratnja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, jer se stvaraju nepotrebne gužve i veća je mogućnost prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.

Pozivamo stanovništvo da se prijavljuje za vakcinisanje protiv COVID-19 u svojim ambulantama porodične medicine, kao i pravne subjekte, koji mogu prijave za svoje zainteresovane radnike za vakcinisanje protiv COVID-19 poslati na e-mail glavnasestra@dzkakanj.ba.

Sve dodatne informacije u vezi vakcinisanja protiv COVID-19 građani mogu dobiti putem telefona: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku koja mora prekrivati nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

KakanjLive/Dom zdravlja

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u