KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Neke snage bi voljele da je BiH tempirana bomba

10.11.2019. - Osnovni problem koji BiH ima, dodaje Džaferović, je u djelovanju destruktivnih snaga u BiH, koje žele dodatne teritorijalne, etničke podjele, koje blokiraju funkcioniranje institucija BiH, što, vjeruje, zna i Macron

sefik-dzaferovic
Autor: N. P.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je kazao da je izjava predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona o BiH kao "tempiranoj bombi" zbog povratnika sa stranih ratišta potpuno neutemeljena, te da ne odgovara činjenicama.
- Prema podacima naših agencija, u ovom trenutku iz BiH se na sirijskom ratištu nalazi nešto malo manje od 100 punoljetnih osoba, od čega su polovina žene, a polovina muškarci. Od 2016. godine pa na ovamo iz BiH nije zabilježen nijedan odlazak na sirijsko ratište. BiH je poduzela mjere, propisala je kažnjivost za takvu vrstu aktivnosti i BiH se uspješno nosi sa tim pitanje, tako da to nikako ne može biti razlog da bi se BiH, ako je to taj kontekst izjave, nazivala tempiranom bombom – izjavio je Džaferović. Osnovni problem koji BiH ima, dodaje Džaferović, je u djelovanju destruktivnih snaga u BiH, koje žele dodatne teritorijalne, etničke podjele, koje blokiraju funkcioniranje institucija BiH, što, vjeruje, zna i Macron.
- I to se dešava dobrim dijelom i zbog neaktivnosti međunarodne zajednice koja je propisana Dejtonskim mirovnim sporazumom – ocijenio je član Predsjedništva BiH.
Podsjetio je da je Francuska imala značajnu ulogu u uspostavljanju mira u BiH, kada je na čelu te zemlje bio predsjednik Jacques Chirac.
- Ja pozivam francuskog predsjednika da, kada je BiH u pitanju, ima u vidu ove činjenice i da svoj puni doprinos kako bi se riješio ovaj osnovni, temeljni problem u BiH, uklonile blokade, a zatim se obeshrabrile ili dokinule ove retrogradne političke snage i BiH konačno profunkcionirala – kazao je Džaferović.
Komentirajući izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je pozdravio Macronovu izjavu, Džaferović je kazao da je francuski predsjednik, kada je davao tu izjavu, trebao voditi računa upravo o tome.
- Neke retrogradne političke snage iz BiH i iz okruženja bi voljele da BiH ima ovu vrstu problema i voljeli bi da je BiH tempirana bomba zbog povratnika sa stranih ratišta. Na njihovu žalost, to nije tako, jer oni onda računaju, te retrogradne snage, da će lakše u takvom ambijentu, kod takve predstave BiH u očima međunarodne zajednice, moći da lakše završe i ostvare svoje nedopustive i nedozvoljene ciljeve. To je suština i mislim da je predsjednik Macron o tome trebao više da vodi računa – izjavio je Džaferović.

Kazao je da je Željko Komšić kao predsjedavajući Predsjedništva BiH pozvao francuskog ambasadora u BiH na razgovor, kako bi se pojasnili motivi i okolnosti u kojima je data ta izjava. Govoreći o današnjem sastanku sa ambasadorom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, izjavio je da je on ranije dogovoren.

- Američki ambasador je jasno kazao da je BiH pozan partner u borbi protiv ekstremizma i terorizma. Na kraju krajeva, to i ove brojke o kojima sam govorio zorno pokazuju – zaključio je Džaferović.

FAKTOR

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u