KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Neka nas Bajram učini hrabrim u moralu i zajedništvu

15.06.2018. - Dio poruke iz bajramske hutbe sa centralne svečanosti iz Čaršijske džamioje je i poruka da Bajram ljude osnaži u vjeri, moralu i zajedništvu, da nas učini hrabrim u suprotstavljanju svakom zlu i nepravdi, da ne izdamo vjeru, našu domovinu, čast i dostojanstvo

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Kakanj obavljena je u Čaršijskoj džamiji u kojoj je Bajram namaz imamio i hutbu održao glavni imam mr. Sulejman ef. Čeliković.

Između ostaloga, čestitajući ovaj praznik, navodeći citat koji kaže: „Gospodaru ko Tebe nađe nema više šta da izgubi, a ko Tebe izgubi nema više šta da dobije“. U tom kontekstu je nastavio govoreći:

- Rastanak sa Ramazanom nije rastanak sa ibadetom i pokornošću. Valja nama nastaviti dalje. Braćo, zato vam, čestitam današnju radost u nadi da smo Njega našli. Odnosno njegovu milost, oprost, opskrbu i sigurnost. U današnjem danu ramazanskog Bajrama otvaramo vrata i srca svojim najbližima, roditeljima, prijateljima... Radost naših srca izražavajmo osmjehom na licu, a širinu duše čvrstim stiskom ruke onima koji su pored nas sa molitvom Uzvišenom Gospodaru da nas osnaži u vjeri, moralu i zajedništvu, da nas učini hrabrim u suprotstavljanju svakom zlu i nepravdi, da ne izdamo vjeru, našu domovinu, čast i dostojanstvo. Molimo se za mudrost, u miru i slozi, i u nadi da nećemo oskrnaviti djelom i rječju svetost i radost Bajrama, završio je bajramsku hutbu glavni imam Čeliković uz poziv da se sutrta, u subotu drugog dana Bajrama iskaže poštovanje najzaslužnijim sinovima naše domovine.

Naime, drugi dan ramazanskog Bajrama je Dan šehida, a obilježavanje počinje okupljanjem i polaskom u Sopotnicu ispred zgrade Medžlisa islamske zajednice u 9,00 sati, gdje je pola sata kasnije planirana posjeta šehidskom mezarju, a zatim i posjete mezrjima u Tičićima, Donjem Kaknju i Mramoru.

Centralni vjerski program povodom Dana šehida je u Čaršijskoj džamiji sa početkom u 12,15 sati.

Program se realizira pod pokroviteljstvom Općine Kakanj i u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Kakanj.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u