KakanjLive | Četvrtak, 09.07.2020. godine

Nedolično i neprofesionalno ponašanje doktora Mehića

30.06.2018. - Priča o pacijentu i ljekaru u obliku javne prijave za nedolično i neprofesionalno ponašanje

adnanmehicAdnan dr Mehić

Poslije dužeg razmišljanja i nekoliko različitih situacija u komunikaciji prilikom prijema i pregleda pacijenta Derviša Jusića, od strane Adnana dr Mehića, odlučio sam se da napišem ovu priču, koja se može nazvati i javnom prijavom za nedolično i neprofesionalno ponašanje.Prijava se odnosi na:

- Odbijanje izvršavanja pregleda utrazvukom pacijenta po uputnici datiranoj na 02. Juni 2018. godine;

- Drsko i sa stanovišta medicinske nauke neprimjereno komuniciranje prema pacijentu i pratnji pacijenta;

- Površno i afektivno pristupanje prilikom pokušaja dijagnosticiranja i upućivanja u Kantonalnu bolnicu Zenica;

- Diskriminirajući pristup prema pacijentu u javnoj zdravstvenoj ustanovi u odnosu na pristup u privatnoj zdravstvenoj ustanovi i

- Omalovažavanje kolega odbijanjem postupanja po uputnici.

Nadam se da će poslije ovog javnog objavljivanja u kakanjskom Domu zdravlja poduzeti odgovarajuću mjeru na osnovu koje će se pristup pacijentima, pratnji pacijenata i kolegama od strane Adnan dr Mehića odvijati na osnovama lijepog ponašanja i kodeksa zdravstvenih radnika ili pronaći adekvatnu zamjenu za rad na ultrazvuku u Domu zdravlja Kakanj.

Dva puta sam bio u pratnji pacijenta Derviša Jusića sa njegove dvije kćerke, a dva puta su u njegovoj pratnji bile samo njegove kćerke kada je dr. Mehić bio dežurni ljekar u Hitnoj medicinskoj pomoći i, u ultrazvučnom kabinetu kakanjskog Doma zdravlja i ultrazvučnom kabinetu jedne privatne poliklinike.

Poslije drskog odbijanja doktora Mehića da pregleda abdomen ultrazvukom pacijentu Dervišu Jusiću, a koje se dogodilo u subotu 02. juna 2018. godine, nedolično i profesionalnom zvanju neprimjereno ponašanje doktora Mehića došlo je do granice koju više nisam mogao tolerisati.

Pacijent je imao uputnicu za pregled datiranu na 02. juni 2018. godine u 11,00 sati. Deset minuta prije pregleda pacijent se pojavio ispred Kabineta, u mojoj pratnji sa njegove dvije kćerke. Bili smo sretni što će obaviti pregled, a da je to bila nužnost pokazuje i samostalna intervencija doktorice Jasne Obralija, koja je bez naše molbe, zahtjevala da ovaj pacijent što prije obavi pregled jer to traži njegovo zdravstveno stanje – odnosno, prisutnost slobodne tečnosti u organizmu. Pacijent je bio naručen za 21. juli 2018. godine, međutim kada je to vidjela doktorica Jasna Obralija, sama je intervenirala i tražila od nadležnog medicinskog osoblja da se obezbijedi raniji termin. Tako je sa 21. jula 2018., došlo do pomjeranja termina na 02. juni. I zaista, ko ne bi bio sretan i zadovoljan ovakvom intervencijom i dobijanjem ovog termina. Zadovoljstvo je tim veće što je porodični ljekar to tražio i što je zaduženo medicinsko osoblje odredilo vrijeme za pravovremeniji pregled.Ovo su postupci kada sve ružne priče i ogovaranja naših zdravstvenih radnika i institucija padaju u vodu i nemaju nikakvo uporište.

Međutim, 02. juna u 10,55 sati na vratima Kabineta za ultrazvuk pojavio se doktor Adnan Mehić, držao je spisak na kojem je bilo upisano 18 lica koje je do tog trentka pregledao, rekavši, malo povišenim glasom:

- Ja sam za danas završio! Pregledao sam svih 18 pacijenata sa spiska koji sam dobio. Evo pogledajte ovde nema njegovog imena.

Među 18 imena i prezimena nije bilo imena: Derviš Jusić. Razmišljam, neko je pogrješio. Nije ga upisao. Ko radi i griješi. Kažem doktoru, -Možda je neko pogriješio, zaboravio upisati njegove ime?

Doktor Mehić odgovara da to njega ne interesuje.

Kćerka pokazuje uputnicu na kojoj je datum i vrijeme zakazanog pregleda.

Doktor Mehić drsko odgovara da je za njega važan spisak koji ima, da radi bez medicinske sestre i da ga neinteresira šta piše na uputnici.

Pokušavao sam doktoru objasniti da je bila ozbiljna intervencija prilikom pomjeranja termina sa 21. jula i zatražio da postupi po uputnici.Nisam uspio do kraja izreći da je intervenirao porodični ljekar, kada je doktor Mehić naglasio da je za njega bitan spisak kojeg je odobrio direktor.

Rekao sam ako je to problem, evo nazvat ćemo direktora, zamoliti da obavite pregled, na što je dr. Mehić „pun sebe“ odgovorio:

- Možeš ga zvati ali ja nisam zaposlenik Doma zdravlja.

Jedna od kćerki je rekla: Hajdemo, sa ovim doktorom se ne može razgovarati i podsjetila ga da je istog pacijenta pregledao u privatnoj poliklinici kada je bio izuzetno ljubazan i vrlo pohvalno komunikativan. Dolasku u tu privatnu polikliniku, (18.12.2017) kod Doktora Mehića, prethodila su dva dolaska u Hitnu pomoć (14.12.2017.) gdje je na dužnosti upravo bio, sveprisutni Mehić. Prvo je pacijent Jusić u porodičnom stanu imao malaksalost, nije mogao stati na noge, osjećao bolove u stomaku.To prijepodne je išao i na redovnu kontrolu kod kardiologa.

- Šta mu ja sada mogu? Bio je danas kod specijaliste u Zenici, što mu nije rekao da ga boli!? Bio je posebno drzak doktor Mehić.

Doktoru je skrenuta pažnja da pročita nalaz jer u njemu piše da se pacijent žalio specijalisti na bolove u stomaku.

Poslije toga je propisao „odgovarajuću“ terapiju, koja nije pomogla, tako da se za par sati pacijent Derviš Jusić opet našao u Hitnoj. Ponovo kod doktora Mehića.Par sati poslije prvog pregleda osjećao je iste tegobe.Malaksalost.Nije se mogao osloniti na noge, imao je bolove u stomaka. Prethodno je njegova kćerka telefonom pozvala Hitnu, pitavši, - Da li se može dobiti Sanitetsko vozilo kako bi bio prevezen u Dom zdravlja. Od doktora Mehića je stigao negativan odgovor. Razumijevši da to nije praksa,porodica je obezbijedila transport i kada se došlo u Hitnu, doktor Mehić je napisao uputnicu na Neurologiju u Kantonalnu bolnicu, gdje su konstatovali, sa neurološkog stanovišta, da je pacijent objektivno dobro te da nema potrebe se zadržavati na ovom odjelu.Ranim jutrom, 15.12.2017. u 7,15 stigao je poziv da pacijent može kući.

Ultrazvuk abdomena je zakazan za kraj januara 2018. Bolovi su i dalje u stomaku, lice pacijenta je potpuno blijedo, gubi na težini. Slabo jede. Odbija hranu. Povraća mu se. Porodica se odlučuje da ultrazvuk abdomena urade što prije.

Odlaze u privatnu polikliniku i tamo je opet doktor Mehić. Bio je 18. decembar 2017.

Čovjek se ne može prepoznati. Sam se čudi kako je moguće ultrazvuk abdomena ovakvom pacijentu zakazati tek krajem januara. Pratnja pacijenta ne može sebi doći. Je li ovo isti onaj čovjek!? Kakva su to mjerila u privatnoj i javnoj zdravstvenoj ustanovi? Da ne povjeruješ. Žao mu je što nije imao odobrenje nadležnih onaj dan uputiti sanitetsko vozilo. Svaka riječ za svaku pohvalu.Ultrazvuk je pokazao kamenčiće u žuči, bolovi bi možda mogli dolaziti iz tog razloga, što je samo pretpostavka.

Poslije nalaza sa ultrazvuka, od ljekara iz Porodične medicine uslijedila je uputnica hirurgu. Onda i dijagnoza koja kaže:Perforacija ulcusa želuca. I tek tada mi ona uputnica doktora Mehića na Neurologiju bi potpuno apsurdna. Čovjeka je bolio stomak, a ne glava. Opet mislim ko radi taj i griješi i znam koliko vremena i znanja treba da bi ste približno tačno dijagnosticirali, ali kada ste neurozni, kada izgradite zid između sebe i pacijenata, kada ste prepotentni i drski, kada se ponašate suprotno etici i pozivu, tada je moguće ustanoviti dijagnozu koja nema veze sa bolovima u stomaku. Tada je moguće umjesto na Hirurgiju pacijenta poslati na Neurologiju.

Da slika bude kompletnija, pacijent Derviš Jusić je u oktobru 2017. godine imao infarkt. Adekvatno je zbrinut u Zenici i Sarajevu. Doktori koji ponašanjem uopšte ne liče na doktora Mehića spasili su mu život. U tih par sati između Kaknja, Zenice i Sarajeva odvijala se drama kao u filmovima.Ugrađen mu je stent. U decembru iste godine perforacija ulkusa želuca i uspješna hospitalizacija u Zenici.U martu i maju 2018. teška Bronhopneumonija sa dvije višenedjeljne hospitalizacije u Tešnju. Opet su ljekari vraćali Derviša u život. Sve što smo s tim ljudima doživjeli bila je normalna komunikacija i bile su riječi zahvalnosti i ništa više. Onda mu se desi slobodna tečnost. A poznato je kako naš narod o toj vodi govori. Voda u organizmu starca, koji živi osmu deceniju života kod njega i okoline izaziva strah. Kod starca koji je Adnanu mogao biti i otac i dedo. Derviš Jusić, je otac šehida, koji se nikada i nigdje kada ide ljekarima ne poziva na tu žrtvu. Nikada u medicinskim ustanovama nije tražio bilo kakvu privilegiju zbog roditeljskog šehidskog statusa. I kada je trebalo utvrditi šta se se sa tom tečnošću dešava i hoćeli ga možda ona ubiti, Adnana dr. Mehića nije interesirala uputnica njegove starije kolegice. Nije je uvažavao kao kolega kolegu.

Da smo se nekim slučajem pozvali na prava šehidskih porodica, doktor Mehić bi vjerovatno rekao da ga ni to neinteresira !?

Adib Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u