KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Naša stranka uputila protestnu notu Briselu

10.11.2019. - Naša stranka je kao punopravna članica Saveza liberala i demokrata Evrope (ALDE) uputila zahtjev za reagovanjem povodom izjave francuskog predsjednika Macrona, u kojoj Bosnu i Hercegovinu opisuje kao tempiranu bombu koja se suočava sa prilivom boraca sa stranih ratišta

nasvelika

U pismu navode da je retorika predsjednika Makrona opasna i neodgovorna, te da je upravo to glavno oružje populista ekstremne desnice kojom se širi strah od drugih.

Naša stranka u pismu napominje ALDE na usvojenu rezoluciju kojom je na kongresu ALDE-a već usvojena rezolucija kojom se osuđuje Macronov zahtjev da se razdvoje pregovori o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te se poziva na hitno otvaranje pregovora za ove dvije zemlje.

Evropski i globalni problem borbe protiv nasilnog ekstremizma ne smije se pripisati isključivo Bosni i Hercegovini, ukoliko to nije šira agenda daljnje izolacije Zapadnog Balkana. Stoga od vas očekujemo da se javno suprotstavite ovoj retorici i podsjetite naše članove na važnost zajedničke budućnosti Evrope i Zapadnog Balkana.

Macronova izjava ne samo da doprinosi destabilizaciji Balkana, već i čitave Evrope, tvrde iz Naše stranke.

(Vijesti.ba)

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u