KakanjLive | Petak, 18.06.2021. godine

Naša Stranka-U Kaknju boravio Boriša Falatar

11.06.2018. - Kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH, Boriša Falatar posjetio Kakanj i Kraljevu Sutjesku

Boriša Falatar, kandidat iz reda hrvatskog nartoda za člana Prtedsjedništva BiH, boravio je u Kaknju, razgovarao sa građanima i posjetio Kraljevu Sutjesku. Posjeta Franjevačkom samostanu i Sultan Mehmedovoj džamiji koja je sagrađena 1463. Godinen bila je odlična uvertira za razgovor i djelovanje kroz politiku otvorene ruke.

Sutjeska treba biti mjesto puno turista

O utiscima nakon posjete, Boriša Falatar je rekao: „Da ima imalo brige Sutjeska bi bila turistički centar. Mjesto sa historijskim franjevačkim samostanom koji čuva neprocjenjivo bogatstvo i koji je samo na korak do najstarije džamije u BiH, trebalo bi biti mjesto puno turista, prodavnica, restorana. Danas nema ni običnu prodavnicu. U staroj zgradi škole zatekli smo pet učenika i dvije učiteljice. Nema ljudi, tišina. Ova zemlja ima takva bogatstva i neophodne su su promjene da bi se ona iskoristile. Mi imamo snagu i politiku za to. Vizija Kraljeve Sutjeske koja privlači turiste, otvara radna mjesta i puni lokalnu školu je logična stvar. Naša tradicija je naš ponos, moramo je čuvati i ponosno predstavljati. To je jedini ispravan put.“
Iz Općinske organizacije Naše Stranke Kakanj su uputili zahvalnost svima koji su se sa članovima ove Stranke i Borišom družili u Kraljevoj Sutjesci i Kaknju.

Ko je Boriša Falatar

Boriša Falatar je rođen u Sarajevu 6. 6. 1975. Sin je Miljenka, inženjera strojarstva, i Dženane Falatar, ekonomistice. Sa suprugom Milicom, advokaticom, ima dvije kćerke, Lunu i Hanu, i sina Ivana.U Sarajevu je pohađao osnovnu i srednju školu, koju zbog rata u BiH nastavlja i završava u Zagrebu.Boriša Falatar započeo je karijeru kao humanitarni radnik tijekom rata u BiH.Kao 17-godišnjak, upravlja radio sustavom koji je omogućio kontakt ljudima razdvojenim ratom. Pridružio se trupama UNPROFOR-a 1993., gdje je radio s argentinskom mirovnom jedinicom.
Studirao je na Paul Smiths Collegu u New Yorku, a diplomirao je ekonomiju na Američkom sveučilištu u Parizu. Falatar je nastavio poslijediplomski studij na London School of Economics.Nakon završenog poslijediplomskog studija, Falatar se pridružio Međunarodnom odboru Crvenog križa. Vodio je aktivnosti humanitarne zaštite u pokrajini Huambo u Angoli, gdje radi na spajanju kidnapirane djece s njihovim obiteljima i pomaže u pregovorima s Vladom Angole o reintegraciji UNITA pobunjenika. U Ujedinjene narode se vraća kao međunarodni državni službenik UNESCO-a zadužen za vanjske poslove i odnose sa zemljama članicama. U desetogodišnjem razdoblju Falatar je savjetovao pet predsjednika Generalne konferencije UNESCO-a. Govori engleski, francuski, španjolski, talijanski i portugalski jezik.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u