KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Napretkova tribina o stvaralaštvu mladih ljudi

10.04.2016. - Tribina pod nazivom Mladi i stvaralaštvo, održana je u Gradskoj biblioteci Kakanj, u organizaciji kakanjske podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak, a povodom obilježavanja Dana oslobođenja i Dana Općine Kakanj, te jubilarne 25-te godišnjice od obnvaljanja rada HKD Napredak u Kaknju

Centralni sadržaj tribine odnosio se na kreativni i autorski inovatorski rad mladih ljudi, a cilj je bio podstaknuti prisutne na sličan angažman, jer je domaćin ove večeri, predsjednik HKD Napredak-Kakanj, Josip Gujić,između ostaloga rekao: “Kreativnost i inovatorstvo potencijalno se ostvarju u svakodnevnim različitim situacijama, kako u školi tako u kući, prilikom druženja ili na radnom mejstu, samo treba prepoznati priliku i iskoristiti je.”

Tako je tokom tribine gospodin Gujić, objasni kako je davno, radeći u ovoj biblioteci kao knjižničar, uradio svoju prvu inovaciju, koja je omogućila funkcionalno smještanje i držanje knjiga na policama. Ta invocija kasnije je unaprjeđena u Ljubljani (Republika Slovenije) i decenijama poslije koristi se kako u kakanjskoj, tako i u drugim bibliotekama. Na samom kraju tribine predstavio je i svoj invatorski rad koji je nagrađen zlatnom medaljom na svjetskoj izložbi prošle godine, a riječ je o napravi za čišćenje dimnajka bez penjanja na krov. Između ove dvije inovacije, prezentiran je rad grupe studenata sa Mašinskog fakulteta u Sarajevu, a u kojoj su radila dva Kakanjca: Adnan Tiro i Matej Pezer.

Kakanjci Adnan Tiro i Matej Pezer - u svjetski poznatom timu

Oni su radili u CGPdesign timu, koji je više od godinu dana razvijao i na kraju uspio dizajnirati i konstruisati motocikla uz pomoć računarskih programa za 3D modeliranje i konstruisanje (CAD software). Projektu su dali naziv 'PINKI' podrazumijeva konceptualno dizajniranje svih dijelova motocikla, njihovo 3D modeliranje i na kraju renderisanje da bi se dobio realan izgled motocikla. Nakon nešto više od godinu dana rada motocikl je u potpunosti završen. Motocikl se sastoji od više od 2.000 pojedinačnih dijelova.

Adnan Tiro i Matej Pezer su objasnili svoj dio posla u ovom timu. Projekat kojeg su realizirali izazvao je veliko interesovanje, kako domaće tako i svjetske stručne javnosti. Njihova kretivnost i znanje im je omogućila da se zaposle, a neki od njih su osnovali i vlastite firme.

Projekat je završen tako što je kompanija Dessault Systems iz USA-a otkupila prava na korištenje modela PINKI motocikla. Modeli će se koristiti za testiranje i promociju njihovog novog software-a za numeričke analize.

Najavljene nove slične tribine

Josip Gujić, organizator ove tribini na kraju je i rekao da je upoznavanje sa Adnanom Tirom i Matejom Pezerem i upoznavanje sa njihovim radom dokaz da se znanje, iskazivanje interesovanja, radoznalost uvijek mogu pretvoriti u inovaciju koja će mladim ljudima otvoriti perspektivu, zapošljavanje, budućnost...

Tribina je počela izvođenjem kompozicije na trubi, a svirao je Benjamin Drijenčić. U muzičkom programu učestvovali su, sa instrumentalnim izvedbama, Mia Marković i Adnan Hodžić i to kao predstavnici udruženja mladih Alter Val, o kojemu je na početku tribine govorio predsjednik, Almir Kuburić.

Može se reći da je ova tribina opravdala razloge za njenu organizaciju, a iz HKD Napredak najavljuju nove i još konkretniju saradnju sa Općinom Kakanj, Gradskom bibliotekom, Kulturno sportskim centrom, školama...

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u