KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Najavljene premijere Ježeve kućice i Malog princa

22.05.2017. - U kakanjskoj galeriji likovnih umjetnosti danas je održana press konferencija u povodu izložbe pozorišnih plakata koje su odigrane u vlastitoj produkciji JU KSC i dvije predstave ''Mali princ'' i ''Ježeva kućica''

001_press

Na press konferenciji koja je održana u galeriji likovnih umjetnosti prisutnima su se obratili Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj, Miroljub Mijatović, rukovodilac dječije omladinske i lutkarske scene, saradnik za scenske djelatnosti Mirza Bajramović i dvije mlade kakanjske glumice Delila Šolbić i Amna Fejzović, učenice četvrtog razreda osnovne škole ''15. april'' i ''Mula Mustafa Bašeskija''.

003-glumica_2Delila Šolbić

Polaznice Škole glume Amna Fejzović i Delila Šolbić su iznijele svoje utiske o nastupima na sceni, odnosno pohađanju Škole glume.
-Upisala sam se u školu glume kako bi stekla nove prijatelje. Volim da glumim i na sceni mi je uvijek jako zabavno. Ja sam zaista sretna kada glumim, rekla je Delila Šolbić, učenica četvrtog razreda osnovne škole ''Mula Mustafa Bašeskija'' u svom obraćanju novinarima.

002-glumica_1Amna Fejzović

-Jako je zabavno biti na sceni i glumiti. Ja uživam u tome i želim da kroz glumu upoznam nove prijatelje, rekla je Amna Fejzović, učenica četvrtog razreda osnovne škole ''15. april''.

Premijere ove dvije pozorišne predstave u kojima će igrati ove dvije mlade kakanjske djevojčice na programu su u četvrtak 25. maja (Ježeva kućina) u 17 sati, odnosno 1. juna 2017. godine (Mali princ) u 17 sati.
Predstave su rađene sa mlađom i starijom grupom polaznika Škole glume kao i sa članovima Dramskog studija.

Osamnaest godina 43 premijere

JU KSC je organizovala izložbu pozorišnih plakata Dramskog studija i Škole glume od osnivanja do danas. Ukupno 41 predstava (plus dvije koje trebaju biti odigrane ''Mali princ'' i ''Ježeva kućica'') pokazatelj su da radnici ove ustanove vrijedno čuvaju kako plakate tako i sjećanja na odigrane predstave što je dokaz da se u Kaknju vodi briga o pozorištu i kakanjskoj pozorišnoj publici još od 2000. godine kada je Dramski studio pokrenut. Plakat predstave Rasemin sevdah, koju je producirao Izet Fejzović, a režirao Iso Porović, svjedoči o tom vremenu. Izložba pozorišnih plakata otvorena je danas u foajeu Doma kulture, a od sutra će građani Kaknja izložbu moći pogledati u Gradskoj likovnoj galeriji gdje će biti će otvorena narednih deset dana.

004_aldinAldin Šljivo

-Drago mi je što program završavamo pozorišnim predstavama za dječiji uzrast u kojima glume polaznici Škole glume. Ovaj projekat traje skoro četiri mjeseca i ovo je osmi ciklus Škole glume koji je pri kraju. U Školu glume ove godine prijavljen je veći broj polaznika u odnosu na ranije godine. Ponovo sarađujemo sa Miroljubom Mijatovićem i Mirzom Bajramovićem i dogovorili smo se da formiramo dvije grupe polaznika. Ovo je 42. i 43. pozorišna predstava u vlastitoj produkciji JU KSC Kakanj i zaista s ponosom mogu da kažem da Škola glume i Dramski studio opstaju jer su posebno važni za naš grad obzirom da se kroz taj projekat formira pozorišna publika i formiraju se ljubitelji pozorišta, rekao je na pressici Aldin Šljivo, direktor JU KSC Kakanj.

Rukovodilac dječije omladinske i lutkarske scene Miroljub Mijatović je istakao kako mu je zadovoljstvo ponovo raditi sa mladim i talentovanim ljudima u Kaknju.

005-miroljubMiroljub Mijatović

-Ove godine imamo dvije produkcije, dakle “Ježeva kućica” Branka Ćopića, to je lektirni pisac i djelo koje pripada II razredu osnovne škole. Pitanje kojim se bavi je zapravo ono jako aktuelno a odnosi se na nas starije u BiH pa mi to prenosimo i na djecu. Ostati ovdje ili otići? Zašto nam je naš dom, ma kakav on bio, najbitniji i nešto najvrijednije u životu. Druga predstava “Mali princ” je također lektira na kojoj glumi starija grupa Škole glume, beskrajno talentovana i nagrađivana, dakle jako kvalitetna grupa. U predstavi se bavimo dječakom njihovih godina koji se pokušava uklopiti u društvo u kome živimo danas. Zaista mi je lijepo i ove godine raditi i sarađivati sa mladim i talentovanim ljudima.

Naši glumci razvijaju kakanjsku pozorišnu svijest

Saradnika za scenske djelatnosti Mirzu Bajramovića raduje što Kakanj ima veliki broj članova škole glume koji školu pohađaju iz ljubavi prema glumi i pozorištu i kaže kako JU KSC zahvaljujući upravo radu sa ovim mladim talentovanim glumcima u budućnosti ne treba brinuti kako pronaći sredstva za produkciju pozorišnih predstava:

006_bajramovicMirza Bajramović

-Ono što mene jako raduje u ovom ciklusu Škole glume jeste što na sceni imamo djecu i omladinu uzrasta od pete godine pa do punoljetsva i da osobe u tim godinama utiču na pozorišnu svijest, na građenje pozorišnog interesovanja naše publike u Kaknju i ovom prilikom bih se prvenstveno njima zahvalio. Ta djeca pohađaju školu i imaju puno obaveza a opet pronađu vremena da se priključe radionicama Škole glume. Kakanj će u budućnosti imati itekako razvijenu pozorišnu svijest i sigurno će takvim načinom rada pronaći finansijska sredstva koja su neophodna za produkciju pozorišnih predstava.

Edis Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u