KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Najava-Tribina o zaštiti prava građana izvan BiH

09.03.2019. - Naša stranka Kakanj danas u 16,00 u Maloj sali JU KSC organizuje javnu tribinu o zaštiti prava naših građana i građanki jednom kad napuste bh. granice u potrazi za boljom perspektivom

kakanj tribina

Jedna od najčešćih država u kojoj naši građani odluče otići raditi je Slovenija. Po podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH od početka realizacije Sporazuma o zapošljavanju u 2013. godini do kraja oktobra 2018. godine ukupno je izdato 33.107 radnih dozvola. Najveći broj oglasa za zapošljavanje, te izdatih radnih dozvola odnosi se na poslove vozača u domaćem i međunarodnom transportu, kao i na poslove varioca.

U medijima često čujemo o sve češćim odlascima naših građana i građanki u Sloveniju, ali koliko se radnici informišu o stvarnim prilikama koje ih očekuju kada dođu na obećani posao, koliko čitaju ono što potpisuju i koliko su njihova prava zaštićena? Neadekvatan smještaj, prekovremeni rad i neisplaćene obaveze, ali i saobraćajne nesreće, povrede na radu, fizičko i psihičko maltretiranje, mnogim radnicima nisu strani.

Upravo ćemo na ovu aktuelnu temu večeras razgovarati sa ekspertima Sonjom Šarac iz Nezavisnog sindikata radnika Slovenija i Markom Tanasićem iz Saveza slobodnih sindikata Slovenija, koji imaju višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti. Cilj tribine je preventivno informisati građane o potrebnim procedurama za odlazak te detaljima o ostvarivanju njihovih prava. Gosti tribine će pojasniti osnovne elemente Sporazuma Slovenije i BiH o zapošljavanju, ali pričati i o problemima i zloupotrebama s kojima se susreću u praksi te rješenjima i savjetima koji radnicima zainteresovanim za odlazak na rad u inostranstvo mogu biti jako korisni.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u