KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Najava-Dževad Karahasan u Gradskoj biblioteci

26.02.2019. - Jedan od vodećih i napoznatijih savremenih bosanskohercegovačkih književnika Dževad Karahasan povodom Dana nezavisnosti u Gradskoj biblioteci govori o svojim knjigama: Iz tame svijeta i Nedoumice

karahasannajava

Gradska biblioteka Kakanj i Općina Kakanj, povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, organiziraju predstavljanje knjiga: „ Nedoumice“ i „ Iz tame svijeta „ jednog od najpoznatijih savremenih bosanskohercegovačkih književnika Dževada Karahasana.Uz autora, o knjigama će govoriti Edin Salčinović, novinar Oslobođenja, Zinaid Delibašić, prof. Program se održava u četvrtak, 28. februara 2019. godine sa početkom u 18,00 sati,u Gradskoj biblioteci Kakanj.

Iz tame svijeta

"Otkuda taj višak smisla i taj naglašeni manjak stvarnosti? Kako to objasniti, osim pretpostavkom da tamni vilajet ipak nije polumitska predodžba drevnih kultura nego nešto realno postojeće, neki unutrašnji svijet koji se vidljivo objavljuje u Bosni kao svome materijalnom odrazu? Je li Bosna izložena svemu onome što trpi zato što je vidljiva slika nevidljivog srca svijeta? Kako razumjeti intenzitet kojim se historija objavljuje i događa u Bosni? Zašto upravo u Bosni, koja nikad nije igrala važnu ulogu ni u svome vlastitom postojanju? Kako u Bosni i njezinoj sudbini uspostaviti ravnotežu između vanjskog i unutrašnjeg, smisla i događaja?", stoji uz opis najnovijeg Karahasanovog izdanja" Iz tame svijeta" – predstavljenog kao zbirka pripovjedaka. U knjizi su, naime, objedinjena tri njegova romana – "Izvještaj iz tamnog vilajeta", "Kuća za umorne" te Karahasanov prvijenac objavljen 1980. "Kraljevske legende".
"Sva tri romana strukturalno su slične prirode, odnosno sačinjeni su kao zbirke dužih priča koje unutar djela čine jednu zaokruženu cjelinu. Njihov zajednički naslov, "Iz tame svijeta", u misli čitatelja donosi sasvim logičan zaključak: riječ je o slojevima svijeta i društva zaboravljenog od drugih, pa čak i od samog boga, izoliranog, marginaliziranog, u koji svjetlost ne dopire svojom brzinom, nego ga čak i zaobilazi na svom putu. To je svijet u kojem žive obični ljudi sa svojim običnim uvjerenjima, razmišljanjima i brigama. Ubrzo sam se uvjerio koliko je to ustvari naslov koji perfektno zaokružuje ove romane", zapisao je Adnan Bajrović

Nedoumice

"Književnost nam pomaže da razumijemo sebe same i druge ljude, da primijetimo i poštujemo prekrasnu složenost svijeta i života. Književnost nas uči kako dolazi do stvarnog razumijevanja, uči nas da je ono moguće jedino kad se dvije osobe objave jedna drugoj, dakle moguće je jedino medu subjektima. S objektom se ne možete razumjeti, njime možete jedino ovladati. Zato se književnost ne obraća onima koji su spremni druge ljude vidjeti kao objekt, zato je između književnosti i moći tako malo ljubavi i zato čitalac nije i ne može biti konzument, on je uvijek subjekt. Razumijevate se samo s drugim subjektom, onda kad Vam se on objavi, dakle otkrije. Zato je svijet književnosti svijet samih subjekata, svijet čistog života.
Književnost Vam ne može pomoći da ovladate svijetom ili makar samim sobom, ali Vam sigurno pomaže da shvatite i zavolite neizmjernu složenost kako svijeta, tako i jednako neizmjernu složenost ljudskog hića i života. Ne može Vam književnost pomoći da bombardirate i okupirate Bagdad, ali Vas može dovesti do temeljnog pitanja svakog ljudskog poduhvata: što ću ja u Bagdadu? Književnost Vam ne može pomoći da pobijedite na bilo kojem natjecanju, ali Vas može dovesti do pitanja šta Vam ta pobjeda znači." (Dževad Karahasan)

plakatkarahasan

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u