KakanjLive | Četvrtak, 03.12.2020. godine

Nabavljeno osam laktofriza za skladištenje svježeg mlijeka

18.02.2019. - Udruženje “Farmeri” Kakanj izvršilo je nabavku osam laktofriza za hlađenje i skladištenje mlijeka. Njihov ukupni kapacitet je 3.650 litara

velikilaktofrizKakanjsko udruženje stočara Farmeri još od osnivanja, prije nekoliko godina, nabavku laktofriza su postavili kao jedan od najvažnijih programskih ciljeva. Poslije upornog rada i konstantnog povećavanja proizvodnje mlijeka, cilj je realizovan, ali na ovome ne treba stati. Nabavljena su četiri laktofriza kapaciteta po 500 litara, tri po 300 litara i jedan 750 litara. Ukupno, kakanjski farmeri, sada bezbjedno i kvalitetno mogu skladištiti 3.650 litara mlijeka. Prije četiri godine kada su osnovali Udruženje nabavka jednog laktofriza bila je u domenu nemoguće misije, a danas ih imaju osam.Općina Kakanj je ovu nabavku pomogla sa 20 hiljada maraka, a proizvođači mlijeka su imali vlastito učešće od četiri hiljade KM.

Laktofriz su na korištenje dobili proizvođači mlijeka: Hasan Alajbegović (Donji Kakanj), Mevlida Ganić (Kučići), Šefkija Čeliković (Tršće), Mirnel Hadrović (Semetiš), Rešad Silajdžija (Kujavće), Mufid Karamuja (Čatići), Mirsada Trakić (Kučići) i Elvedin Topalović (Bištrani).

- Nabavkom laktofriza prvenstveno će doći do očuvanja i povećavanja kvaliteta mlijeka koje se isporučje, a pri tome se proizvođač osjeća sigurno, jer zna da je mlijeko uskladišteno na propisan način i da tako raste povjerenje kod zadruga koje otkupljuju mlijeko, rekao nam je Almir Trakić, predsjednik Udruženja Farmeri-Kakanj.

Ako je bez laktofriza u prethodnoj godini dostignuta proizvodnja od preko jedan milion litara, onda bi sa uvim uređajima ta brojka tokom 2019. mogla biti pomjerena ka novom rekordu. Mlijeko će se u nabavljenim laktofrizima kvalitetno skladištiti poslije svake muže i moći će se čuvati u higijenskim uvjetima znatno duže nego što je to bio slučaj do sada. Bez laktofriza farmeri su se morali u kratkim rokovima rješavati zaliha mlijeka, a sada to više nije slučaj.

laktofrizselo

Prema dobijenim podacima od četiri otkupljivača svježeg kravljeg mlijeka koji vrše otkup od kooperanata sa područja općine Kakanj, za četiri kvartala u 2018.godini ukupno je otkupljeno rekordnih 1.030.961 litar svježeg kravljeg mlijeka, što je u odnosu na otkupljene količine mlijeka u 2017.godini više za 257.564 litra.

Općina Kakanj redovno isplaćije poticaje za registrovane proizvođača u vrijednosti od 0,12 KM po litru, a za neregistrovane proizvođače mlijeka 0,7 KM po litru. Otkupna cijena mlijeka je oko 0,50 KM, a postoji i federalni poticaj od 0,28 KM po litru za registrovane poljoprivrednike. Općinski poticaj je redovan, dok federalni stiže sa zakašnjenjima.

Najznačajniju ulogu u postizanju ovog uspjeha imaju poljoprivredni proizvođači, zatim otkupljivači, Savez poljoprivrednih udruženja „KAP“ Kakanj, Udruženje uzgajivača krupne i sitne stoke „Farmeri“ Kakanj, kao i Općina Kakanj koja je značajno uticala na razvoj ove oblasti kroz razne podsticajne mjere i finansijska sredstva izdvojena u Budžetu Općine Kakanj.

A.Zekić/KakaknjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u