KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Na području Kaknja obilježen 27. juli

27.07.2016. - Polaganjem cvijeća u Gradskom spomen-parku u Kaknju, na Partizanskom groblju u Kraljevoj Sutjesci i na spomen-obilježju na Ponijerima, te prigodnim obraćanjima, danas je na području općine Kakanj obilježen 27.juli-Dan ustanka naroda BiH i Dan antifašista BiH

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se Hamdo Zuli, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. općine Kakanj, te općinski načelnik Nermin Mandra, dok je na spomen-obilježju na Ponijerima govorio Behaija Neimarlija, učesnik NOAR-a 1941-1945.

Historijska podudarnost

Zanimljiva je i historijska poveznica između učešća krajiških jedinica u oslobađanju Kaknja 1945. godine i učešća kakanjskih jedinica u oslobađanju Bosanske Krajine 1995.godine. U operaciji oslobađanja Kaknja 29.marta 1945.godine, na mjestu gdje se danas nalazi kakanjska gimnazija, poginuo je Petar Mudrinić, borac Prvog bataljona Šeste krajiške brigade, rođen u selu Dabru kod Sanskog Mosta. Jedanaestog oktobra 1995. godine u operaciji oslobađanja Sanskog Mosta poginuo je kakanjski heroj Ertan Čaluk. Osman Džafić iz Prijedora, komandant Trećeg bataljona Osme krajiške brigade poginuo je 29. marta 1945. godine pri oslobađanju Kaknja. Pedeset godina poslije, oktobra 1995. godine, u operaciji oslobađanja Grabeža i Sanskog Mosta, na prilazima Džafićevom Prijedoru, poginuli su kakanjski borci Armije R BiH: Adnan Sikirić, Fahrudin Kovač, Faik Čehajić i Ferid Kadrić.

004

- Ove historijske činjenice ukazuju na apsolutnu posvećenost kakanjskog naroda zbratimljenoj borbi za slobodu ma gdje da se ta borba vodila i u kojem vremenskom periodu. Zbog toga imamo razloga da budemo ponosni na na našu slavnu antifašističku tradiciju i herojsku borbu. Zbog toga mi u Kaknju njegujemo lijepu praksu da prilikom obilježavanja bilo kojeg značajnog datuma neizostavno polažemo cvijeće i na Spomen-obilježje palima borcima NOAR-a i Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata. Tako ćemo učiniti i danas, tako ćemo činiti i u budućnosti. Sa ovakvim porukama, svim antifašistima upućujem čestitku povodom 27. jula – Dana ustanka naroda BiH”, rekao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Antifašisti ostaju na tekovinama NOR-a

Između ostaloga Hamdo Zuli je rekao:
- Prošlo je 75. godina od pobjede nad fašizmom, pobjede u kojoj su naši borci, partizani na čelu sa vrhovnim komandantom drugom Titom, boreći se na strani antifašističke koalicije dali u čitavom svijetu priznati doprinos. To isto su činili borci u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992.-1995. kada su komšije sa obe strane pokušali da uzmu Bosnu i Hercegovinu pod svoje. Preko 800 boraca kakanjskoj kraja stupilo je u slobadarsku borbu u Drugom svjetskom ratu. Poginulo je 126. Nažalost, agresija na BiH 1992. godine, nanijela je našoj domovini veliko zlo i odnijela na stotine hiljada života i uništilo veliki dio onoga što se ovdje mukotrpno stvaralo u periodu poslije Drugog svjetskog rata. Mi, antifašisti ostajemo na tekovinama borbe koje su naši borci ugradili u postojanje i očuvanje BiH kao cjelovite državne zajednice ravnopravnih građana i naroda.

024

Cvijeće na spomen obilježje palim borcima NOR-a i spomen obilježje šehidima i poginulim borcima oslobodilačkog rata 1992.-1995. Položili su: Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, delegacija Udruženja antifašista i NOR-a, predstavnici Saveza Udruženja boračkih organizacija Općine Kakanj, predstavnici Općinske organizacije SDA Kakanj, Općinske organizacije SDP Kakanj, Općinske organizacije DF Kakanj te građani koji su individualno položili cvijeće.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u