KakanjLive | Nedjelja, 07.06.2020. godine

Na pijaci dozvoljena samo legalna prodaja

12.02.2018. - Zabranjena je prodaja bilo kakve robe ili proizvoda van prostora zatvorene pijace, a prodaju unutar zelene ili robne pijace mogu vršiti samo ona lica koja ispunjavaju zakonske uslove

pijacaobavijest

Proteklih nekoliko sedmica aktuelna je tema koja se odnosi na izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini  F BiH  prema kojima trgovci koji žele poslovati na zelenoj i robnoj pijaci moraju imati: dokaz o registriranom obrtu, registraciju poljoprivrednika proizvođača, trgovinsku radnju ili trgovca pojedinca, te imaju obavezu zaključiti ugovor sa nadležnim organizatorom pijace, a to je u Kaknju Javno preduzeće “Vodokom”.

Prodaju unutar zelene ili robne pijace mogu vršiti samo ona lica koja ispunjavaju zakonske uslove, ali isto tako postoje i propisi kojima se zabranjuje prodaja na javnim površinama i površinama koje neposredno graniče uz javne površine.

Ove zakonske akte usvojio je Parlament F BiH i ovi zakonski propisi važe na teritoriji cijele F BiH, ne samo u Kaknju.

Zakonom kojeg je usvojio Parlament F BiH propisano je ko može prodavati na pijaci, a prodaja van prostora van pijace nikome nije dozvoljena. Inspekcija najavljuje dolazak na kakanjsku pijacu i mogućnost oduzimanja robe onima koji prodaju van pijace.

Inspekcija je  izvršila upozorenja za sva lica koja se bave prodajom robe zauzimajući javnu površinu ili površinu koja neposredno graniči sa javnom površinom, a bez odobrenja nadležnog organa. Upozorena su  i lica koja se bave prodajom robe van prostora zatvorene pijace (naročito subotom). Upozorenjima je naglašeno da će prodajna mjestai nelegalni prodavači   biti sankcionisani, uklanjanjem i oduzimanjem robe te pokretanjem prekršajnog postupka.

Novčane kazne za navedene prekršaje iznose od 200,00 KM do 500,00 KM za fizičko lice i od 500,00 do 1.000,00 KM za pravno lice.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u