KakanjLive | Utorak, 02.03.2021. godine

Na današnji dan rođen je Rudar

03.05.2020. - Prije tačno stotinu godina, 3. maja 1920. godine Načelnik odjeljenja za unutrašnje poslove Zemaljske vlade za BiH, pod oznakom „Viđeno“ odobrio je Pravila Športskog kluba „Rudar“ iz Kaknja – Zgošće, a Skupština Kluba održana 3. 2. 2009. godine, ustanovila je 3. maj 1920. godine, kao datum osnivanja Kluba

004_ZahtjevŠportski klub „Rudar“ Kakanj-Zgošća uputio je 15. 4. 1920. godine Kotarskom uredu Zemaljske vlade Kraljevine SHS molbu za odobravanja Pravila

Povodom stogodišnjice Rudara, puno toga je bilo planirano kako bi ovaj jubilej bio dostojanstveno obilježen. Pandemija korona virusa (COVID-19) zaustavila je puno toga pa i realizaciju jednog ambicioznog i sadržajno bogatog programa za obilježavanje Rudarevih stotinu godina.
Sada je sve u neizvjesnosti i očekuje se da Organizacioni odbor za obilježavanje stogodišnjice, na čijem čelu je općinski načelnik Aldin Šljivo, kaže - šta i kako dalje? Do tada, povodom Rudarevog stotog rođendana, objavljujemo činjenice i dokumente koji govore o rađanju Kluba koji nikada kroz svoju povijest nije mijenjao ime i koji ima vremenski kontinuitet neprekidnog trajanja kao malo sportskih klubova u BiH. Održao se kao hrast stogodišnjak.
Izdržao je ratove i krize, a da li će izdražati ovovremene izazove ?
Ne samo izazove koje je nametnula pandemija korona virusa, već izazove koji trebaju omogućiti da hrast stogodišnjak ostane čvrsta korijena, visoko podignute i životno razgranate krošnje!?
Stogodišnjak, koji je samo desetak godina mlađi od naseljenog mjesta Kakanj, kojeg danas prepoznajemo kao grad koji je stasavao uz Rudar i sa Rudarom.
Ili obrnuto, stogodišnjak Rudar stasavao je i rastao zajedno sa naseljenim mjestom Kakanj, kojeg danas prepoznajemo kao grad koji je samo desetak godina stariji od Rudara.

Skupština Fudbalskog Kluba Rudar Kakanj je na zasjedanju održanom 3. 2. 2009. godine donijela Odluku o godini osnivanja Kluba. Uvidom u dokumentaciju Arhiva Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je Športski klub Rudar Kakanj formiran 1920 godine.

006_Prva strana pravila 1920Prva stranica Pravila Športskog kluba „Rudar“ Kakanj-Zgošća, koja su upućena na odobravanje Kotarskom uredu Zemaljske vlade

Prva Pravila Športskog kluba Rudar Kakanj, napisana su 29. februara 1920. godine. Ista Pravila predsjednik Športskog kluba Rudar Kakanj, Ivan Kljujić, sa Molbom za odobravanje Pravila uputio je 15. aprila 1920. godine Kotarskom uredu u Visoko.

005_DokumentizpisarniceDokument iz pisarnice Kotarskog ureda u Visokom od 20. 4. 1920. godine kojim se traži od otpravništva da na Pravila Športskog kluba „Rudar“ iz Kaknja - Zgošće, stavi oznaku „Viđeno“

Kotarski ured u Visokom, Pravila je primio 19. aprila 1920. godine pod brojem 5028. Sa napomenom „predlaže se na rješenje“ . Kotarski predstojnik Pravila je proslijedio Zemaljskoj vladi za Bosnu i Hercegovinu u Sarajevo. Zemaljska vlada za Bosnu i Hercegovinu je 20. aprila 1920. pod rednim brojem 66696/20 sa četiri priloga Pravila primila molbu iz Kotarskog ureda Visoko.

006_Vidjeno1920Dokument od 3. 5. 1920. godine, kojim Načelnik odjeljenja za unutrašnje poslove Zemaljske vlade za BiH, pod oznakom „Viđeno“ odobrava Pravila Športskog kluba „Rudar“ iz Kaknja – Zgošće

Načelnik Odjeljnja za unutrašnje poslove Zemaljske vlade je 03. maja 1920. godine dokumentom Broj: 66696/20 I-2 i oznakom „Viđeno“ odobrio Pravila Športskog Kluba Rudar Kakanj i dva primjerka „vidiranih“ (odobrenih) Pravila vratio Kotarskom uredu Visoko sa pozivom da jedan primjerak Pravila bude uručen Osnivačkom odboru, a drugi da zadrži za zvaničnu upotrebu. S obzirom da su 03. maja 1920. godine od strane Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu odobrena prva Pravila Športskog kluba Rudar Kakanj, nedvosmislen je zaključak da je Športski Klub Rudar Kakanj od toga dana počeo sa zvaničnim,službenim, pravno utemeljenim djelovanjem.

KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u