KakanjLive | Srijeda, 27.01.2021. godine

Na Bobovcu obilježen Dan državnosti

25.11.2020. - Među stotinama građana, značajan broj prisutnih stigao je iz Kaknja, a prisutnima se obratio i načelnik općine Kakanj Aldin ŠljivoU organizaciji nevladinih organizacija (Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskog narodnog vijeća, Srpskog građanskog vijeća-pokret za ravnopravnost, MDD Merhamet, La Benevolencija, KUD Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99), uz podršku Općine Kakanj održana je manifestacija: Obilježavanje Dana državnosti BiH na kraljevskom gradu Bobovcu. Organizatori su na početku zamolili građane da drže distancu i nose maske u kontekstu pandemije koronavirusa.

Na Bobovcu je povodom Dana državnosti BiH bilo više stotina građana koji su s porodicama i okićeni simbolima BiH odlučili ovaj dan provesti na ovom historijski važnom mjestu - sjedištu vladara Bosne iz srednjevjekovnog perioda. Ban Stjepan II Kotromanić dao je izgraditi Bobovac kao sjedište vladara sve do vrhunca osmanskih upada, kada je sjedište kralja iz Bobovca premješteno u Jajce. Bobovac je pao 1463. godine, a upravo je 25. novembra 1943. obnovljena tada izgubljena državnost drevne Bosne.

Građanima se obratio predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović sa neobičnim pozdravom nakon kojeg se prolomio aplauz.
- Dragi Bošnjani, kako smo se međusobno oslovljavali do prije 150 godina, bez obzira bili katolaci, pravoslavni ili muslimani. Dragi građani, bili Bošnjaci, Srbi ili Hrvati - sretan vam Dan državnosti", kazao je Kulenović.

Pored predstavnika NVO koji su se obratili, u ime člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića govorio je izaslanik Amel Suljović . Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je govorio o važnosti obilježavanja ovog datuma upravo na Bobovcu, a u ime Općine Kakanj prisutnima se obratio i načelnik općine Kakanj Aldin Šljivo.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u