KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Muzejski dani kulturne baštine i turizma

20.09.2019. - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana kulturne baštine (23. septembar) i Svjetskog dana turizma (27. septembar), JU Kulturno-sportski centar Kakanj-Muzej Kaknja svojim građanima nudi vrlo bogat i raznovrstan program koji će se realizirati u periodu od 23.09.2019. do 28.09.2019. godine

MUZEJSKIDANI

Dani kulturne baštine i turizma 2019. u Muzeju Kaknja se i ovaj put održavaju tradicionalno, tokom mjeseca septembra. Budući da muzeji sve više preuzimaju ulogu kulturnih središta i bivaju platforma za generisanje tradicije, tako se sve više očituje nužnost muzejskog djelovanja u simbiozi tradicionalne svijesti i modernih tokova. Urbanizacija kao posljedica industrijalizacije je proces s kojim se još uvijek susreće stvarnost sadašnjice. U tom procesu (ne)svijesno se gube tradicionalne vrijednosti, počev od socioloških okvira do arhitektonskog i urbanističkog razvoja. Upoznavanjem sa kulturnom baštinom i stjecanjem znanja o njoj može se doprinijeti podizanju razine svijesti o njenoj važnosti. Tokom muzejskih dana kulturne baštine i turizma, cilj Muzeja Kaknja je da raznim programskim sadržajima upozna građane Kaknja sa tekovinama etnografskih motiva iz kulturno-historijskog blaga naše zemlje.

Programski sadržaj sedmice obilježavanja značaja kulturne baštine i turizma nudi:

Izložba „Arhitektura i urbanizam Visočke nahije kroz muzejsku fototeku“ 25.09.2019. godine (srijeda),

Radionica za odrasle „Tradicija i kulturna baština“ 28.09.2019. godine (subota),

Radionica za djecu mlađeg školskog uzrasta „Izrada srednjovjekovne bosanske tvrđave“ 23.09.2019. godine (ponedjeljak),

Radionica za djecu starijeg školskog uzrasta „Izrada privjesaka sa etnografskim motivima“ 23.09.2019. godine (ponedjeljak).

Pozivamo vas da dođete i doživite atmosferu tradicije, kreativnosti, nauke i zabave.

JU KSC KAKANJ

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u