KakanjLive | Srijeda, 25.11.2020. godine

Muzaferijini dani iz Visočkih okvira stižu u Kakanj

16.11.2017. - Prvi puta od osnivanja, neki od programa dana Zaima Muzaferije izlaze iz Visokog i stižu u Kakanj

muzaferija1

Ova  kulturno umjetnička manifestacija koja ima univerzalne  životne i umjetničke poruke i sadržaje ove godine se organizira po četrnaesti puta, a prvi put neki od njenih programskih sadržaja biće  izveden izvan Visokog. Biće to  pozorišna predstava Nesporazumi koju režira Jesenko Muzaferija, prema tekstu Alberta Kamija. Govoreći o otvaranju "Dana Zaima Muzaferije" prema drugim sredinama, predsjednik Udruženja ARS tragovi, Rasim Kadić je istakao da je to ideja načelnika općine Kakanj Nermina Mandre i  na danas održanoj konferenciji za novinare, gospodin Kadić se javno zahvalio na ovoj otvorenosti  Kaknja rekavši i da Kakanjci mogu doći pogledati  i ostale sadržaje u Visokom, jer ova dva mjesta  nisu „priko“ svjeta daleko.

Nešto više danas je rečeno i o  sadržajima Muzaferijinih dana, pa je istaknuta Izložba  izabranih djela jednog od najboljih bh. slikara Ismeta Mujezinovića 22. novembra u Zavičajnom muzeju Visoko. Od slika koje će biti izložene najavljena je i poznata Mujezinovićeva „Autoportret sa spomenicom“ kao i jedan akvarel panorame Visokog. Inače  ove godine se navršava 110 godina od rođenja Ismeta Mujezinovića.

Pored toga tu je i dokumentarni film Tarika HodžićaScream for me Sarajevo”.  Koji je od prošlogodišnjeg  Sarajevo film festivala do danas pokupio bezbroj  nagrada. Zanimljivo je da je reditelj ovog filma Tarik Hodžić, još kao student prije 14 godina otvorio prvu manifestaciji "Dani "Zaima Muzaferije". „Ovo je dokaz kako se ulaganje u kulturu i ovu manifestaciju vrati na najbolji mogući način, rekao je gospodin Kadić.

O predstavi "Nesporazum" koja će biti odigrana na velikoj sceni kakanjskog Doma kulture, direktor JU KSC Kakanj Aldin Šljivo je rekao: „Ulaz na pomenutu predstavu će biti besplatan jer želimo da na ovaj način počastimo našu publiku u Kaknju koja će također ove godine imati priliku uživati u jednom dijelu ove kulturne manifestacije. Ova predstava govori o smislu ili besmislu života, o ljubavi i izgubljenom snu i nije za one koji u pozorištu traže zabavu i razonodu. Ona govori o čovjekovom stradanju na ovom svijetu – gdje samo sa smrću dolazi spasenje, a ubijeni postaju lišeni patnje. “Nesporazum” ujedno i opominje na nedostatak ljudskosti koji se lako uvuče u čovjeka onda kada zaboravi da treba da voli“ završio je Šljivo i pozvao kakanjsku pozorišnu publiku da 20. decembra  posjeti ovu predstavu.

muzaferija3

U Visokom će, u okviru ovih dana  gostovati i profesionalno pozorište "Bora Stranković" iz Srbije sa predstavom  „Ljubavi Džordža Vašingtona“.             

Na naše pitanje zašto u ovogodišnjoj manifestaciji nema djela Zaima Muzaferije,  Rasim Kadić je rekao da je prvih deset manifestacija intenzivno iscrpilo Zaimova djela. Posebno je teško  raditi retrospektivu pozorišta. Jednostvano iscrpili smo tu fazu, iskoračili iz tih okvira. Zaim  sa svojim likom i djelom je ustvari bekgraund ove manifestacije, preko kojeg idu drugi sadržaji:  vrhunsko slikarstvo, vrhunski filmovi i pozorišne predstave“.

muzaferija2Današnjoj konferenciji za medije domaćin je bila Gradska biblioteka Kakanj, a o manifestaciji pored predsjednika Udruženja “Ars tragovi”, Rasima Kadića, direktoar JU KSC Kakanj Aldina Šljive  govorio je i direktor Biblioteka Senad Čišija.

PROGRAM MANIFESTACIJE

Srijeda, 22. novembar

18.00 - Prijem i otvaranje manifestacije - Zavičajni muzej Visoko:

  • Otvaranje manifestacije, obraćanje organizatora, promotora, posebnih gostiju, autora;
  • Promocija kataloga Tragovi s prošlogodišnje manifestacije;
  • Izložba izabranih slika Ismeta Mujezinovića i promocija kataloga (izložba traje do 3. 12. 2017.);

20.00 - Koncert AT Trio, jazz orkestar Sarajevo - Galerija LIKUM 76;

Četvrtak, 23. novembar

19.00 - Nesporazum, predstava Teatra Total Visoko, po tekstu Alberta Camusa, premijera - Gradsko kino Visoko;

Petak, 24. novembra

19.00 - Scream for me, Sarajevo, film Tarika Hodžića - Gradsko kino Visoko;

Subota, 25. novembra

11.00 - Crtani film za djecu iz osnovnih škola - Gradsko kino Visoko;

19.00 - Ljubavi Džordža Vašingtona, predstava Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, po tekstu Mire Gavrana - Gradsko kino Visoko;

21.00 - After party - Galerija LIKUM 76;

Srijeda, 20. decembar

19.00 - Nesporazum, predstava Teatra Total Visoko, po tekstu Alberta Camusa, premijera – Dom kulture Kakanj;

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u