KakanjLive | Utorak, 26.05.2020. godine

Mural Edina Šahinovića na zidu Muzeja

04.08.2018. - Naš sugrađanin Edin Šahinović, student četvrte godine Akademije Likovnih umjetnosti, tokom Kakanjskih dana radio mural sa srednjovjekovnim historijskim nasljeđem Kaknja i Bosne i Hercegovine

SAM_7949Edin Šahinović, naš sugrađanin studira na Akademiji Likovnih umjetnosti u Sarajvu

I ove godine, student četvrte godine Akademije Likovnih umjetnosti, naš sugrađanin, Edin Šahinović učestvuje na Kakanjskim danima i slika na zidu Muzeja Kaknja. Tema je srednjovjekovno blago Kaknja. Kaže radit će još dan-dva. Očekuje da bi u ponedjeljak mogao završiti posao koji je počeo prije sedam dana. Na ovaj način i Kaknjski dani će produžiti dan-dva. U nedjelju večer su dvije besplatne filmske projekcije, a slikanje po zidovima na dvije lokacije u gradu, biće završeno prvog dana naredne sedmice.

SAM_7950Edinu nije prvi puta da slika na zidovima Muzeja Kakanj

Evo šta je Edin Šahinović rekao o sedmodnevnom slikanju po zidu Muzeja: „Radim mural sa motivima kraljevske, odnosno srednjovjekovne Bosne. Mogu se vodjeti kralj Kotromanić i ostali detalji po kojima se prepoznaje srednjojekovna Bosna. Danas je sedmi dan pa privodim kraju i ovaj mural . Dva dana sam radio sa djecom, a četiri dana na Mralu. Biće tu još posla. Mural poprima osnovne sadržaje i oblik. U okviru kompozicije nalaze sa dva konjanika, srednjovjekovni kraljevski prsten koji se čuva u Muzeju Kaknja, a tu je i zlatnik odnosno dukat vezan za taj period. Kompozicija se nalazi na jednom papirnom listu koji je otvoren, razlistan, a u pozadini je kraljevski grad Bobovac kakav je nekada bio . Kompoziciju će još sačinjavati Zgošćanski stećak i Obelisk, rekao je Šahinović.

SAM_7946Još dan-dva i ovaj mural će biti potpuno završen

Sliknje po zidovima je poseban likovni pravac. Još ga nazivaju i Street art. Street artom, ili u prevodu sa engleskog „uličnom umjetnošću“, smatraju se umjetnička djela nastala u otvorenom gradskom prostoru, na zgradama, ulicama i drugim javnim mjestima. Moderni grafiti i murali svoje porijeklo duguju protestnim sloganima i političkim komentarima ispisivanim na javne gradske zidove, a tačna godina prvog pojavljivanje nečega sličnog ne može se odrediti. Kao prvi reprezentativan primjer smatra se grafit iz vremena Drugog svjetskog rata „Kilroy Was Here“ jednostavno nacrtan kao čovjek dugog nosa koji proviruje iza ćoška. Prvi pravi procvat grafiti umjetnosti nastao je u New Yorku šezdesetih godina prošlog stoljeća, napredovao u sedamdesetim i vrhunac doživio u osamdesetim sa muralima naslikanim u njujorškom Bronxu. Od tada pa na dalje grafiti i murali niču kao gljive poslije kiše svuda u svijetu kao poziv umjetnika na socijalnu i političku osviještenost, ali i jednostavno samo kao lijep dodatak kvartovima i ulicama gradova. Kakanjski umjetnici, Edin Šahinović i Amer sikira, primjenjujući i prateći ove svjetske trendove dobili su i iskoristili šansu da tokom Kakanjskih dana 2018, u ovom likovnom izražaju oplemene i uljepšaju gradske prostore.

Vezani tekst: Mural Amera Sikire na staroj fasadi

S.Sikira i A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u