KakanjLive | Subota, 08.08.2020. godine

Muidža ostaje na čelu Vijeća stranih investitora

14.02.2019. - Prvi čovjek kakanjske cementare ostaje predsjednika Vijeća stranih investitora BiH. Za potpredsjednike Udruženja imenovani su Bojana Škrobić Omerović i Ian Brown

branimirzekstBranimir Muidža je izabran jednoglasnom odlukom

Izvor: Fokus.ba

Na osmoj Generalnoj skupštini za 2019. godinu Vijeća stranih investitora BiH (VSI) za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group.


Pored Muidže u novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Bojana Škrobić Omerović (Networks), Edin Hrnjica (ProCredit bank), Ian Brown (EBRD), Karlheinz Dobnigg (Raiffeisen bank), Jasmina Lopičić (M:tel), Mehta Nikhil (ArcelorMittal Zenica), Damir Ferović (Zeraa Agriculture Investment & Management), Mubera Brković (PWC), Lana Sarajlić (advokat u saradnji sa Wolf Theiss), Ranko Markuš ( Gopa Consulting, YEP), Nicholas Penny (Banjalučka pivara), Stevan Dimitrijević (Dimitrijević & Partners), Valentin Ilievski (Messer BH Gas), te Stjepan Kumrić (Fabrika Cementa Lukavac).

Za potpredsjednike Udruženja imenovani su Bojana Škrobić Omerović i Ian Brown.

– Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 50 posto u protekle tri godine ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH – izjavio je Muidža.

Vijeće se, prema njegovim riječima, u proteklih 12 godina etabliralo kao pouzdan partner vlastima i oslonac koji svojim aktivnostima, preporukama, prijedlozima, dobrim praksama i otvorenim dijalogom dovodi do iznalaženja najboljih rješenja kako bi unaprijedili poslovni ambijent u BiH.

– Naši inputi su itekako dobar putokaz, orijentir kako da na bolji i kvalitetniji način uredimo ekonomiju, a time i društvo. Naše kompanije članice VSI najbolji su mogući diplomatski ambasadori Bosne i Hercegovine čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore. U ovoj godini promovisaćemo novo izdanje Bijele knjige sa fokusom na izmjene zakonodavstva i usvajanje preporuka koje bi trebale rezultirati nižim opterećenjima na rad i investicije, uklanjanju administrativnih barijera i povećanjem stranih direktnih ulaganja – izjavio je Muidža.

Osnovano 2006. godine, kao neprofitno udruženje, Vijeće stranih investitora BiH ima za cilj da djeluje kao jedinstven glas kako stranih tako i domaćih investitora u Bosni i Hercegovini, te nastoji promovirati poslovno orijentisane inicijative i pružiti praktičnu podršku svim investitorima kako bi poboljšali poslovno okruženje u zemlji. Članovi VSI-a do sada su investirali više od devet milijardi eura u BiH i zapošljavaju više od 20 hiljada radnika, saopćeno je iz VSI.

fokus.ba

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u