KakanjLive | Petak, 29.05.2020. godine

Mugdimova karta genocida i u Tuzlanskom kantonu

27.12.2017. - Projekat „Genocid na karti“ predstavljen u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona

cvrljotuzla

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona gospodin Zlatan Muratović je u radnu posjetu primio autora projekta „Genocid na karti“ Mugdima Cvrljo. Nakon upoznavanja ministra sa projektom, njegovim počecima, trenutnim aktivnostima i ciljevima, autor je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost ministru Muratoviću na izdvojenom vremenu i mogućnošću da svoj projekat učini dostupnim i u obrazovnoj instituciji TK.

Ministar Muratović je čestitao autoru na ovom projektu te posebno naglasio da je to što je jedan ovakav projekat potekao od nekoga ko nije sa prostora Srednjeg Podrinja, hvale vrijedno. Naglasio je i to da je resorno ministarstvo na čijem je on čelu, već poduzelo određene radnje preko Filozofskog fakulteta, odsjeka za historiju i Pedagoškog zavoda da se u što skorije vrijeme počne izučavati naša bliža prošlost, odnosno period 1992-1995. godina. Navedeni period je obilježen razvojem jedinica ARBiH i njenim oslobađanjem velikih teritorija BiH, ali i genocidom kao najvećim oblikom zločina protiv čovječnosti.

Projekat „Genocid na karti“ je rezultat šestogodišnjeg rada i istraživanja i za cilj ima inovativni pristup učenju i izučavanju genocida u Srebrenici, a koja je namjenjena našim školama.

Karta navedenog projekta je prihvaćena kao odlično nastavno pomagalo čemu su punu podršku dali eminentni stručnjaci iz oblasti obrazovanja (FMOiN). Projekat je u potpunosti implementiran u školama Sarajevskog kantona, Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, Zeničko-dobojskog kantona i uskoro se očekuje i implementacija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Karte ovog projekta se nalaze u preko 170 osnovnih i srednjih škola u FBiH, koje program izvode po Bosanskom jeziku. Ovo samo po sebi govori o ozbiljnosti i kvalitetu projekta „Genocid na karti“.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u