KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Muftić o poništenoj reprezentativnosti poslodavaca

14.01.2016. - Predsjednik Udruženja poslodavaca Općine Kakanj, Mensur Muftić, iznosi lični stav, o poništavanju reprezentativnosti Udruženja poslodavaca

zakon-o-radu

Prošle sedmice Vlada Federacije BiH je proglasila nereprezentativnim Udruženje poslodavaca FBiH te postignuti sporazum sindikata i poslodavaca oko novog Općeg kolektivnog ugovora ocijenila neprihvatljivim. Poslodavci su odlučili pokrenuti pravnu proceduru za poništenje tog rješenja, dok će istovremeno prikupiti i podatke o broju članica i broju radnika.

Poslodavci i sindikat izašli iz zakonskih okvira ?

Kako su mediji do sada prenosili premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je analizirajući član 33 Kolektivnog ugovora komentarisao je da su socijalno-ekonomski partneri, sindikat i poslodavci, izašli iz okvira zakonitosti. Prije svega iz okvira Zakona o radu.

-Prijedlog Općeg kolektivnog ugovora nije usklađen s ciljevima Reformske agende, a nju su potpisali svi i njena provedba je obaveza za sve. Ustanovljeno je da neki dijelovi ugovora ugrožavaju provođenje nužnih reformi i predstavljaju opstrukciju “zagrijavanju” ekonomije u FBiH, riječi su Premijera Novalića.

Pored toga Vlada smatra kako prijedlog Kolektivnog ugovora donosi i novo opterećenje za veliki dio privrede, a posebno jer se predviđa povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 380 na 420 maraka.

Udruženje poslodavaca već je ranije naglasilo kako će dokazati da imaju reprezentativnost za oko 40 posto ukupno zaposlenih u Federaciji te da im se čini kako se sve ovo radi da se Udruženju poslodavaca FBiH ne da mogućnost da sa sindikatima potpišu novi kolektivni ugovor.

Lični stav Mensura Muftića

Šta o svemu misle i poslodavci u Kaknju, pokušali smo saznati od predsjednika Udruženja poslodavaca Općine Kakanj, Mensura Muftića. S obzirom da koristi godišnji odmor i trenutno nije u aktivnoj komunikaciji sa članovima UPOK-a, gospodin Muftić se odazvao našem pozivu i dao svoj lični komentar naglasivši da o problematici reprezentativnosti na govori u ime Udruženja poslodavaca Općine Kakanj, te da se njegov stav tako treba i prihvatiti.

- Mišljenja sam da svaki poslodavac kojemu najavljeno povećanje plate ugrožava opstanak preduzeća treba staviti ključ u bravu već danas. U međuvremenu, Federalni premijer, nastupajući u stilu poznatog srednjovjekovnog junaka, počeo je štititi poslodavce od njihovog udruženja, radnike od njihovog sindikata, počeo uvjeravati javnost da je bolje da više vjeruju njemu nego li svojim očima. Umjesto da pozdravi zajednički dogovor Sindikata i Poslodavaca, Federalni premijer, očito držeći stranu finansijskih institucija bez kojih mu budžet ne bi mogao biti u ravnoteži najavljuje kataklizmu u slučaju povećanja minimalne plate za 40,00 KM u situaciji kada potrošačka korpa iznosi oko 1.800,00 KM.

Podsjetili smo gospodina Muftića da Premijer kaže da će implementacija dogovora o povećanju minimalne plate ugroziti dosta biznisa u FBiH, ugasiti pojedine firme, te u konačnici usporiti privredni rast?

- Hoće, ako je strategija vlade FBiH da na ekonomskom prostoru koji kontroliše ostvari privredni rast pretvarajući ga u izvor jeftine radne snage u zemlji koja je na granici EU i u koju treba seliti niskoakumulativne djelatnosti koje, gle čuda, se vraćaju nazad čak iz Kine.

Poslije četrnaest godina izgubili legitimnost !?

O Federalnom udruženju poslodavaca, gospodin Muftić nam je saopštio i ove podatke:

- Udruženje poslodavaca FBiH je organizacija koja okuplja više od 25.000 kolektivnih i pojedinačnih članica koje zajedno upošljavaju više od 110.000 radnika koji predstavljaju više od 40% uposlenih u realnom sektoru u FBiH.Takvo udruženje je od svoga osnivanja, 2002. godine, prihvaćeno kao legitimni glas poslodavaca u FBiH i kao takvo učestvuje u socijalnom dijalogu i biva konsultovano pri donošenju zakonskog okvira neophodnog za funkcionisanje privrednih društava u FBiH. Dakle, pojednostavljeno, Udruženje mora dokazati da predstavlja dovoljan broj članova , minimalno 20% od svih uposlenih u realnom sektoru, da bi bilo tretirano kao reprezentativno, a ako je reprezentativno samim tim je i legitimni sagovornik. Reprezentativnost udruženja je potvrdilo i nadležno ministarstvo FBiH 21.12.2015 svojim rješenjem, kojega je Vlada na telefonskoj sjednici petnaestak dana kasnije stavila van snage. Dakle, Udruženje poslodavaca FBiH četrnaest godina biva tretirano kao legitimni sugovornik, a krajem godine mu Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ponovo priznaje pregovarački legitimitet, kojega Federalni premijer diskvalifikuje kroz telefonsku slušalicu, implicirajući da sve radnje koje proizvede Udruženje poslodavaca nisu pravno valjane.

A.Zekić/KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u