KakanjLive | Utorak, 14.07.2020. godine

Muamer Bešić-Liga šampiona će se igrati u Kaknju

18.10.2018. - Kuglaši Kakanjskog Rudara imaju sezonu iz snova. Nakon pet kola u domaćem šampionatu Rudar je lider sa 13 osvojenih bodova, a zahvaljujući sjajnom nastupu na NBC Pokal Kupu u Apatinu kuglaši Rudara su izborili nastup i u ligi šampiona. O nastupu u Apatinu, plasmanu u ligu šampiona, ali i domaćem prvenstvu razgovarali smo sa Muamerom Bešićem, ponajboljim igračem Rudara i reprezentativcem BiH.

Muamer Besic

Kuglaši kakanjskog Rudara su plasmanom u final four na nedavno održanom NBC Pokal Kupu u Apatinu izborili i učešće u ligi šampiona. Ovo je sigurno najveći uspjeh kakanjskog kuglaškog kluba u sedamdesetogodišnjoj historiji. Rijetko koji sportski kolektiv u Bosni i Hercegovini ima priliku da igra elitno evropko takmičenja, a Kakanjci koji kuglanje još uvijek smatraju kao rekreativni sport sigurno još i nisu svjesni uspjeha kojeg su napravili kakanjski kuglaši. Ipak da bi se liga šampiona igrala u Kaknju 8.decembra 2018. godine potrebno je ''poraditi'' na tehničkim detaljima u kakanjskoj kuglani, a kuglašima Rudara je potrebna i finansijska pomoć Općine i kakanjskih privrednika.

Pored sjajnog evropskog nastupa kuglaši Rudara igraju sjajno i u domaćem šampionatu. Nakon pet kola Rudar je lider kuglaške Premijer lige BiH sa 13 osvojenih bodova. Nakon sjajnog uspjeha kakanjskih kuglaša redakcija portala KakanjLive obavila je krati razgovor sa Muamerom Bešićem, članom kuglaškog kluba Rudar Kakanj i reprezentativcem Bosne i Hercegovine.

Ostvarili ste sjajan uspjeh na NBC Pokal Kupu u Apatinu. Ko je zaslužan za ovaj historijski uspjeh kluba?

Bio je to odličan turnir za nas. Krenuli smo rasterećeno, ali ipak dovoljno iskusni iz prethodnih učešća tako da smo znali šta nas očekuje i bili smo spremni. Zasluge za ovaj uspjeh se ne mogu prepisati nekom pojedincu nego cijeloj ekipi na čelu sa predjednikom Čauševićem.

Osvajanjem četvrtog mjesta osigurali ste i nastup u ligi šampiona. Da li su ljudi u Kaknju svjesni da imaju jedan sportski kolektiv koji će igrati ligu šampiona?

Samim plasmanom u final four NBC Pokal Kupa izborili smo plasman u ligu šampiona. Za nas je ovo ogroman uspjeh kao i za naš mali grad. Mislim da građani Kakanj i generalno svi oni koji vole sport nisu ni svjesni da Kakanj ima tim u ligi šampiona jer za mnoge naše sugrađane kuglanje je samo rekreativni sport.

Koliko možete u ligi šampiona? Dobili ste jednog od najtežih protivnika.

Naše šanse za plasman dalje su minimalne. Zerbst bi u fudbalskom svijetu bio tim poput Barselone ili Real Madrida. Imaju budžet preko milion eura što je za kuglanje ogroman novac. To vam sve dovoljno govori.

Da bi igrali susret lige šampiona u Kaknju potrebno je poraditi na nekim tehničim detaljima? Kojim?

Naša kuglana nažalost ne ispunjava tehničke uslove lige šampiona. Neophodno je promjeniti čunjeve kao i kugle koje su jako dotrajale. Kugle su stare preko 15 godina, a čunjevi oko osam godina. Nadamo se da ćemo uz podršku Općine Kakanj i kakanjskih privrednika prikupiti oko 4.000 KM koliko je potrebno da naša kuglana ispuni sve tehničke detalje za ligu šampiona.

Sjajno ste startali u novoj sezoni. Nakon pet kola ste lider kuglaške Premijer lige BiH. Da li je vrijeme za titulu prvaka BiH?

Ekipa je već dovoljno dugo vremena na okupu i poprilično iskusna što je već vidljivo na tabeli. Iako smo imali već četiri teška nastupa u domaćem prvenstvu ostali smo neporaženi i nadamo se da će tako biti i u nastavku sezone. Svi sanjamo titulu prvaka BiH.

Imate izuzetno mladu ekipu pred kojom su sezone i sezone sjajnih rezultata? Da li će ova ekipa ostati dugo na okupu ?

Teško je prognozirati bilo šta danas. Svako od nas ima svoje privatne obaveze, posao, porodica, ali nadamo se svi da ćemo igrati još dugo godina zajedno.

Razgovarao: E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u