KakanjLive | Utorak, 09.03.2021. godine

Mladost ubjedljivo startovala pobjedom u Mostaru

20.07.2019. - Potpuno zaslužena pobjeda, bez obzira što je Velež imao veći posjed lopte i čak 15 kornera. Mladost sa potpuno redizajniranim i mladim timom najavila uspješnu sezonu

velezmladost
Prava prvenstvena utakmica bez obzira što se igrala na temperaturi iznad 30 stepeni Celuzijusovih.

Mladost je vrlodobro otvorila utakmicu na stadionu Rođenih. Povela je golom u devetoj minuti i do tog trenutka djelovala je brže i aktivnije na terenu. Dok su igrači Veleža taj period pokušavali da mirnom igrom ostvare što bolje pozicije i uspostave kontrolu nad igrom. Na desetak metara iznad vrha šesnaesterca Hiroš je iz nogu uspio uzeti loptu Vehaboviću, preciznom asistencijom proslijditi je do Matijasa Fanima koji oštrim udarcem šalje loptu u suprotni ugao. Pokazaće se da je ovo u prvih 45 minuta bio jedini šut Mladosti u okvir gola dok je sa druge strane Velež imao deset šuteva i šest kornera. Kako je utakmica odmicala, Velež je preuzimao kontrolu, međutim jaka i čvrsta odbrana Beganovićevih izabranika u potpunosti je došla do izražaja, uspješno prekidala napade i dobijala duele. Posebno su dobro odbrambene linije kontrolisali Hiroš, Isaković i Horić koji je u 28. minuti za jedan oštar start zaradio i žuti karton.

Rođeni su imali prvi priliku iz koje su mogli doći do prednosti, kada u devetoj minuti situaciju „2 na 2“ nije pravilno procijenio Beriša i nije uputio završni pas prema Behramu koji se nalazio u dobroj poziciji za šut. Mostarci su poslije primljenog gola vanjskim šutevima pokušali da dođu do izjednačenja. Vehabović je pokušao dva puta, u 13. i 15 minuti, kada je golman Mladosti, Bukvić odlično intervenisao, posebno kod prvog šuta, kojeg je vratar Mladosti izvadio odličnom intervencijom ispod same prečke. U 20. minuti šutirao je i Seid Behram, ali je Bukvić ponovo bio siguran. Bila su to tri šuta igrača Veleža u okvir gola u prvom poluvremenu.

Efikasno otvaranje drugog poluvremena počelo je golom Veleža u 50 minuti. Po lijevoj strani probio se Brandao, oslobodio se Horića, koji pod pritiskom žutog kartona nije mogao ulaziti u oštriji duel, asistencija je išla na nogu Valmira Beriše, koji je samo otvorio stopalo i poslao loptu u lijevi ugao do ovog trenutka nesavladivog Bukvića. Uslijedila je velika radost i navijača i igrača Veleža, koja je ipak kratko trajala. Četiri minute kasnije, brza tranzicija igrača Mladosti, odlična kontra koju je vodio brzonogi Fanimi, pronašao je Marija Crničkog koji iskosa sa 7-8 metara, izuzetno jakim šutem šalje loptu u mrežu domaćih za 1:2. U 61 minuti, Isaković i Hiroš ostvaruju veoma lošu komunikaciju i Bukvić spašava autogol, koji intervencijom šalje loptu u osmi korner za Velež.

Amer Hiroš faulira skoro na samoj liniji šesnaesterca jednog od napadača Veleža, dobija žuti karton, a slobodan udarac izvodi Brandao. Precizno u golmanov ugao ali glavom na lotu natrčava Branko Bajić kojem je poslije intervencije ukazivana medicinska pomoć, a onda je Velež izveo deseti korner. U 68. minuti Markez šutira glavom sa 5-6 metara, lopta se odbija od travnjaka, Bukvić spašava i bilježi svoju petu odbranu kojom održava Mladost u rezultatskoj prednosti.

Aladin Isaković zbog prigovora dobija žuti karton. Međutim potpuno neopravdano. Horić je u duelu sa Zvonićem dobio udarac, radi kojeg je uslijedio duži prekid, jer je došlo do krvarenja poslije Zvonićevog lakta u lice Horića. Isaković je kapitenski, reagovao kod suca Bilbije koji mu je, ponavljamo, neopravdano pokazao žuti karton.

Dragutinović u 80. minuti postiže gol za 1:3. Samo desetak sekundi prije toga Bogdanović je upravo Dragutinovića zaustavio padom u njegove noge i na taj način spasio siguran gol u akciji Mladosti koja je imala dva igrača viška u napadu, iskrištena je ta situacija za postizanje trećeg gola.

Semir Bukvić u 87. minuti ponovo dolazi do izražaja i zaustavlja Samardžićev šut sa 7-8 metara u situaciji jedan na jedan.Ovom odbranom zaslužio je da ponese i epitet igrača utakmice.

Svi statistički podaci ove utakmice bili su na strani Veleža, ali je Mladost pokazala "pametniju i zreliju" igru, čak iskusniju bez obzira što je ekipa mlada, a to je donijelo tri boda za ekipu Elvedina Beganovića na otvaranju sezone.

Velež – Mladost (DK) 1:3

Stadion „Rođeni“ u Vrapčićima. Gledalaca 5000. Glavni sudija Luka Bilbija (Prijedor). Pomoćnici: Radislav Kačavenda(Gradiška) i Amir Kadić (Sarajevo). Četvrti sudija Admir Musić (Sarajevo). Posmatrač suđenja Danko Čavar (Široki Brijeg). Delegat utakmice Fahrudin Sinanović iz Kalesije.
Strijelci:0:1 Fanimo (11.), 1:1 Beriša (50), 1:2 Crnički (54), 1:3 Dragutinović (80).
Žuti kartoni: Zvonić (Velež), Horić, Hiroš, Isaković i Bajić (Mladost).

VELEŽ: Slaviša Bogdanović, Dario Ferreyra, Muharem Čivić, Samir Zeljković, Denis Zvonić, Uria Markes, Mehmed Ćosić (od 46.Mehmed Ćosić), Edo Vehabović, Seid Behram (od 75. Sinan Samardžić), Brandao de Souza, Valmir Beriša. Trener: Ibro Rahimić/Mustafa Kodro.

MLADOST
: Semir Bukvić, Nemanja Nikolić, Branko Bajić, Aladin Isaković, Šerif Hasić, Kenan Horić (od 72. Anes Hrustanović), Amer Hiroš, Matias Fanimo, Bahrudin Atajić, Mario Crnički (od 63.Edin Biber), Kenan Mujarić (od 53. Nemanja Dragutinović). Trener: Elvedin Beganović.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u