KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Mladi muslimani između istine i predrasuda

26.03.2017. - U petak, 24. marta u Kaknju je promoviran dokumentarni film ''Mladi muslimani između istine i predrasuda''. Prikazivanju filma prisustvovali su kakanjski srednjoškolci, a premijeru je pripremio kakanjski Općinski odbor Udruženja građana Mladi muslimani

Edhem Bakšić, predsjednik UG Mladi muslimani, je predstavljajući film rekao da je danas teško napraviti film na ovu temu da bude toliko interesantan pa da se odgleda u jednom dahu. Teško je to i zato što među živima više nema ljudi koji su idejno vodili organizaciju Mladih muslimana. Zato u filmu govore oni koji su se družili, radili i živjeli sa Mladim muslimanima. U filmu nema ništa osim njihovih izjava odnosno odgovora na pitanja kojima se pokušava reći istina.Kako bi predstavili predrasude i lošu predstavu Mladih muslimana korištene su izjave jednog samoproglašenog šejha. O stvarnom i iskonskom djelovanju Mladih muslimana u filmu govore prof. dr. Nusret Isanović, mr.sc. Ivan Ejub Kostić, Hazim ef. Krupalija, prof. dr. Admir Mulaosmanović i Nezim Halilović Muderris.

Mladi muslimani su djelovali polovinom prošlog vijeka i poslije toga cijeli svoj život.Ostali su uzor kojeg treba slijediti i na koji se treba ugledati., rečeno je na samom početku ove premijere, a prisutnim sa obratio i naš sugrađanin Hilmija Lepić, koji je1949. godine kao učenik četvrtog razreda Medrese, uhapšen zato što je pripado članstvu Mladih muslimana.

- Tako sam se našao u zatvoru, pričao je Hilmija uoči prezentacije filma i nastavio: - Otac me umjesto u Medresi posjećivao u zatvoru.Ljutio se na mene, misleći da sam uradio kakvo nedjelo, međutim zatvoren sam čist kao suza. Naredne dvije godine sam radio kao zatvorenik na Kupresu, zatim u Buća potoku, pa u Rudniku Breza. Poslije dvije godine sam došao kući. Organizacija Mladih muslimana nije nikome smetala do 1945., a posebno su njeni članovi proganjani od 1946. godine. U njeno članstvo sam stupio 1947. Nas su pohapsili zato što je vlast zabranila rad Mladih muslimana. Tretirali su nas kao ilegalnu organizaciju. Poštujte sebe i svoje, nikoga ne mojte mrziti, takvi smo bili mi, Mladi muslimani i to vam danas poručujem kao pripadnik Mladih muslimana, rekao je Hilmija završavajući svoje svjedočenje o jednom davnom vremenu.

hilmija_lepicHilmija Lepić, govori kao pripadnik Mladih muslimana u vremenu poslije Drugog svjetskog rata

Ko su Mladi muslimani - preuzeto sa http://www.mm.co.ba

Udruženje "Mladi muslimani" je nevladina organizacija koja predstavlja kontinuitet djelovanja Organizacije Mladi muslimani osnovane 1939. godine. Organizacija Mladi muslimani iz 1939. godine je formirana sa ciljem duhovnog, kulturnog i materijalnog napretka Bošnjaka muslimana u tadašnjoj Jugoslaviji. Članovi ove organizacije su u različitim uvjetima i okolnostima dosljedno radili na odgojno obrazovnom preporodu baziranom na principima islama i kao organizirana grupa se borili protiv agresivne ateizacije i nacionalne asimilacije svog naroda. Javno su se deklarirali kao antifašisti i antikomunisti. Više od hiljadu mladića i djevojaka je pristupilo ovoj organizaciji, među kojima su najistaknutiji bili Mustafa Busuladžić, Halid Kajtaz, Hasan Biber, Asaf Serdarević, Alija Izetbegović, braća Behmen... Oko hiljadu njih, skoro svo članstvo iako se tačan broj ne zna, je uhapšeno i nepravedno zatvoreno od strane jugoslovenskog komunističkog režima poslije Drugog Svjetskog rata. Trinaest članova je ubijeno bez ikakvog dokazanog zločina, većina i bez suđenja.Današnje udruženje "Mladi muslimani" je ponovo osnovano 1991. godine od strane preživjelih pripadnika ove organizacije sa ciljem da nove generacije nastave djelovanje na ostvarenju njihovih programskih zadataka. Prevashodni cilj našeg udruženja je da mladići i djevojke novih generacija Bošnjaka budu u moralnom smislu uzorne ličnosti, koje islam prihvataju ne kao dogmu već kao način života.

A.Z./KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u