KakanjLive | Subota, 30.05.2020. godine

Mladi atletičar kakanjskih korijena prvak Evrope

24.07.2017. - Marino Bloudek, mladi atletičar kakanjskih korijena osvojio zlatnu medalju na EP u trci na 800 metara

marinozlazoMarino Bloudek na pobjedničkom postolju

U italijanskom gradu Grosseto na juniorskom prvenstvu Evrope (U-20) osamnaestogodišnji Marino Bloudek koji potiče iz jedne od  sportskih porodica Kaknja istrčao je odličnih 1,48,70 i  „okitio“ se  zlatnom medaljom u finalu trke na 800 metara

Ovo je samo nastavak uzbudljive i perspektivne karijere mladog trkača budući da je prije dvije godine osvojio zlatnu medalju na EYOF-u u Tbilisiju (OI za mlade)

Bloudek je na prvih 400 metara imao prolaz 56,77 što znači da je drugi krug istrčao za impresivnih 52,93. Ovo je samo nastavak jedne uzbudljive i perspektivne karijere mladog trkača, inače člana Atletskog kluba Agram, budući da je prije dvije godine osvojio zlatnu medalju na EYOF-u u Tbilisiju (OI za mlade). Drugi je bio Britanac Markhim Lonsdale, a treći Irac John Fitzsimons.

Počeo kao nogometaš

Zgodan podatak je da Hrvatska nikad nije imala osamstometraša u finalu nekog Europskog ili Svjetskog prvenstva od osamostaljenja. Bloudek je prvi i odmah je osvojio zlatnu medalju! A nekad je igrao nogomet i taman kad je stigla pozivnica Arsenalove i Dinamove nogometne škole slomio je nogu.

- Ti mjeseci nisu bili laki, nisam išao u školu, bio sam na štakama, ali tata je jako puno radio sa mnom. Baš kao što me je dodatno trenirao nogomet, tako mi je i pomogao da se brže oporavim od ozljede - rekao je Bloudek.

Nogometu se nije vratio nego je na nagovor Zlatka Tota prešao u atletiku i  - doživio pun pogodak.

Kakanjski korijeni

Marino Bloudek (18.juni 1999.) potiče iz jedne od najpoznatijih kakanjskih sportskih  porodica. Njegov otac Valentin (11.maj 1970.)  kao osamnaestogodišnjak debitirao je u prvom timu Rudara u sezoni 1988/89. U Međurepubličkoj ligi – Jug kod trenera Kemala Hafizovića. Karijeru je nastavio u  NK  TVIN iz  Virovitice (Hrvatska) u kojem gradu je i rođena  najveća atletska nada Hrvatske. Uspjesima mladog Marina posebno je obradovan njegov djed Zdravko, također  svestrani uspješni sportaš, koji je rođen i živio u prvoj kuću do zapadne tribine Rudara. Pored Valentina i mlađi  Zdravkov sin, Vedran, kraće vrijeme je igrao u prvom timu Rudara. Svakako, najpoznatije sportsko ime je Zdravkovog  mlađeg brata Marijana-Marina Bloudeka, prvotimca čuvene Rudareve generacije iz 1971/72. godine, koja je igrala u kvalifikacijama za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije. Punu afirmaciju doživio je u zeničkom Čeliku u kojem je nakon višegodišnje igračke karijere bio u dva navrata prvi trener, a zatim nastavio u Mariboru gdje sada obnaša dužnost rukovodioca Omladinskog pogona slovenskog prvaka. Pored Čelika i Maribora  bio je trener Žepča, Posušja, Širokog Brijega i mostarskog Zrinjskog, te još nekih slovenačkih i austrijskih manje poznatih  ligaša.

M.Komšo/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u