KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Mitropolit dabrobosanski boravio u Kaknju

02.10.2017. - Pravoslavani crkveni hram sv. Petra i Pavla u Kaknju posjetio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom

mitropolitliturgija

U nedelju, 1.10. 2017. godine, pravoslavani crkveni hram sv. Petra i Pavla u Kaknju posjetio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, sa starješinama iz drugih parohija: Zenice, Sokolca, Travnika... Zajedno su održali liturgiju.

Mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu je zahvaljujući kakanjskom parohu Dragiši Cvetkoviću, upriličen primjeran doček. Liturgiji je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Katičić, a dobrodošlicu Mitropolitu u srdačnom razgovoru uputili su i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj, Sulejman ef. Čeliković, te Općinski načelnik Nermin Mandra.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom je na kraju liturgije poručio da se više treba posvetiti ka duhovnom u ljudima, nego materijalnom, te mu je drago što je posjetio Kakanj i upoznao vjernike koji su prisustvovali liturgiji. Iskazao je želju da i dalje dolazi u posjete Kaknju.

Posjeta Mitropolita je organizovana u okviru svečanosti obilježavanja 92.godišnjice prve liturgije koje je služena 1925.godine u kakanjskoj pravoslavnoj crkvi.

mandramitropolit

U znak poštovanja, te u znak sjećanja na posjetu Kaknju, načelnik Nermin Mandra je mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu uručio prigodan dar– reljef sa motivima sa čuvenog srednjovjekovnog Zgošćanskog stećka koji potiče sa kakanjskog područja.

B.Terzić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u