KakanjLive | Četvrtak, 25.02.2021. godine

MIRNES BUZA-Kakanjac sa UEFA Pro licenencom

19.12.2018. - Dolazim iz fudbalske porodice u kojoj je fudbal uvijek bio na prvom mjestu, nije bilo ništa neobično da i ja naslijedim tu ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, kaže Mirnes Buza na početku razgovora

Buza je stažirao i italijanskom Spalu

Mirnes Buza je stažirao u italijanskom SPAL-u 

Starijim poznavaocima fudbala dobro je poznat Mehmed ''Majstor'' Buza, jedan od najboljih, ako ne i najbolji fudbaler Čelika. Majstor je jedan od najcjenjenijih i najpoznatijih igrača sa prostora bivše Jugoslavije. Legendarni napadač i član Čelikove najslavnije generacije ostao je jedan od sinonima za čvrstu i požrtvovanu igru Zeničana kakva danas nedostaje na bh terenima. Karijeru je počeo u Kaknju, u Mladosti, a potom i u Rudaru, da bi u Zenicu, odnosno Čelik otišao 1970. godine i postao dio Čelikove velike generacije koja je igrala tri uzastopna finala Srednjoevropskog Kupa uz dvije titule ovog takmičenja. Za Čelik je odigrao 230 utakmica i postigao je 71 gol. Onim mlađim poznavaocima najvažnije sporedne stvari na svijetu poznato je ime Mirnesa Buze, sina legendarnog ''Majstora''. Mirnes je nedavno postao dobio UEFA PRO licencu.

Kroz svoju sportsku karijeru Mirnes Buza je prošao sve selekcije FK “Čelik” Zenica. Tokom perioda od 1981. do 1991. godine pripadao je poznatoj generaciji “Čelikovih” juniora (Hibić, Bolić, Šabić, Krstajić) koja je bila među najboljim na području bivše Jugoslavije. Dva puta je igrao u finalu Kupa bivše države za omladinske selekcije, a bio je i član kadetske reprezentacije Jugoslavije. Za seniorski tim Čelika nastupao je u Drugoj jugoslovenskoj ligi, a debi je upisao protiv mostarskog Veleža na Bilinom polju u okviru Kupa bivši države. Sa Čelikom je učestvovao na prvom zvaničnom Prvenstvu BiH, a član je i šampionske generacije Čelika koja je osvojila prvenstvo BiH. 1994. godine prelazi u fudbalski klub ''Rudar'' Kakanj, a samo godinu kasnije odlazi u njemački ''Viersen 04''. Dvije godine poslije uslijedio je povratak u Rudar gdje je odigrao jednu sezonu, a potom povratak u Čelik u kojem zbog povrede koljena završava svoju profesionalnu igračku karijeru. U periodu od 2004. do 2007. godine nastupa za FK ''Mladost'' Doboj-Kakanj koja se tada takmičila u kantonalnoj ligi ZDK i bio je najbolji strijelac lige, a od 2007. godine bio je angažovan kao pomoćni trener Mladosti, ali i trener kadetske i juniorske selekcije ovog kluba. Godine 2007. završava trenerski seminar “Otvorena škola fudbala” u Daruvaru, Hrvatska. U sezoni 2008/2009 u Centru za edukaciju trenera  NSBiH  položio je B i A UEFA – program u generaciji sa Sergejom Barbarezom, Adnanom Gušom i Enverom Lugušićem. Po završetku A UEFA – programa radio je kao šef stručnog štaba u FK “Mladost” Doboj – Kakanj. U toku prve godine rada, kao šef stručnog štaba, uveo je FK  “Mladost” u viši rang takmičenja – Druga liga “Centar”, što je tada bio najznačajniji događaj u pedesetogodišnjoj historiji kluba.

U sezoni 2010/2011 obavljao je dužnost koordinatora u svim selekcijama FK “Mladost” Doboj – Kakanj. U sezoni 2011/2012 obavljao je i dužnost šefa stručnog štaba  FK “Rudar” Kakanj. U sezoni  2012/2013 i  2013/2014 vodio je selekciju juniora FK “Rudar” Kakanj, a onda u sezoni 2015/2016 je angažovan kao šef stručnog štaba FK “Rudar” Kakanj. Godine 2015. postaje polaznik IX generacije UEFA PRO programa. Godine 2016. imenovan je za selektora Amaterske reprezentacije NS/FS Zeničko – dobojskog kantona. Od 2017. godine obavlja dužnost sportskog direktora , kao i koordinatora Omladinske škole  FK “Rudar” Kakanj. Nedavno je Mirnes Buza postao prvi Kakanjac sa UEFA Pro licencom, a  sa Mirnesom smo razgovarali o njegovom putu do UEFA Pro licence, stažiranju u članu italijanske Serije A, ali i planovima za budućnost.

KL: Postali ste prvi Kakanjac sa UEFA PRO Licencom. Stažirali ste u italijanskom SPAL-u. Zašto baš tamo? Možete li nam opisati vaš put do Uefa Pro licence ?

Mirnes Buza: Po završetku igračke karijere, odlučio sam da ostanem u svijetu fudbala i tako je počelo moje školovanje za fudbalskog trenera. Put nije bio nimalo lagan. Prošao sam UEFA B i UEFA  A program i logičan slijed događaja i kruna mog školovanja je bio UEFA PRO program. Nakon odslušana četiri semestra  u roku od dvije godine, uslijedila je odbrana diplomskog rada i UEFA PRO licenca. Dobijanju licence prethodilo je stažiranje u italijanskom Spalu. Priliku da  stažiram u Italiji dobio sam zahvaljujući prijatelju, slovenskom reprezentativcu i igraču Spala,  Jasminu Kurtiću, koji mi je ujedno tamo bio i domaćin. Spal me je privukao zato što je to mlad i ambiciozan klub, koji posvećuje dosta pažnje svojim mladim igračima i teži što boljem plasmanu. Tamo sam imao odlične uslove za stažiranje i sticanje novih znanja.

KL: Odakle ljubav prema fudbalu?

Mirnes Buza: Obzirom da dolazim iz jedne fudbalske porodice, u kojoj je fudbal uvijek bio na prvom mjestu, nije bilo ništa neobično da i ja naslijedim tu ljubav prema „najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu“.  Nisam pogriješio, jer je to za mene jedan od najljepših poslova, ali je to, ujedno, i posao koji traži puno odricanja, rada, reda i discipline.

KL: Imali ste sigurno mnogo trenera koji su vas trenirali kroz karijeru i koji su dijelom ''krivci'' za to što ste danas prvi Kakanjac sa UEFA Pro licenom. Ko su oni?

Mirnes Buza:Treneri koji su me vodili tokom fudbalske karijere su: Nermin Hadžiahmetović, Meho Pintol, Milojica Tripković, Husnija Arapović, Kemal Hafizović, Josip Skoblar, Slobodan Dogandžić, Mišo Smajlović, Dragan Ljubojević, Anton Lukić i Muhidin Lukačević. Nezahvalno bi bilo izdvojiti samo nekoga od njih. Svi oni zajedno su doprinijeli tome da danas budem ono što jesam.

KL: Koja je vaša trenutna funkcija u klubu? Da li je klub uređen po vašem ''ukusu''?

Mirnes Buza: Trenutno obavljam funkciju koordinatora  Omladinske škole, kao i funkciju sportskog direktora u FK „Rudar“ Kakanj. FK „ Rudar“ Kakanj  funkcioniše u skladu sa trenutnim mogućnostima jednog stabilnog bh kluba. Jedan od gorućih problema je infrastruktura kluba i izgradnja pomoćnog terena.  Ovom prilikom želim pohvaliti sve trenere u Omladinskoj školi, koji zaista postižu odlične rezultate, a isto tako  doprinose formiranju mladih igrača koji trenutno čine okosnicu seniorske ekipe našeg kluba.

KL: Kakvi su vaši planovi za budućnost?

Mirnes Buza: Što se tiče moje moje budućnosti u svijetu fudbala, sebe vidim kao osobu koja će se i dalje usavršavati, biti u toku sa svim novinama savremenog fudbala i nastojati da to znanje implementira u klubu u kojem radi.

Razgovrarao: E.Škulj/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u