KakanjLive | Ponedjeljak, 27.09.2021. godine

Ministar Jupić posjetio vakcinalne punktove

09.09.2021. - S ciljem poziva na vakcinisanje i ukazivanja na njen značaj, kakanjski Dom zdravlja i vakcinalne punktove u Kaknju posjetio je kantonalni ministar Adnan Jupić

vakcinajupic4Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i šef Tima za imunizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica dr. Alis Kozica posjetio je vakcinalne punktove na području Kaknja, u Domu zdravlja i u Ambulanti porodične medicine Zgošća. Zajedno s njima,  u posjeti građanima i medicinskim ekipama na ovim punktovima bili su načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević,  direktor Doma zdravlja Mirsad Tursum i Šef epidemiološke službe kaknjskog Doma zdravlja Ibrahim Aličković. Osnovni razlog posjete je ukazivanje na značaj vakcinisinja i pozivanje građana da se odazovu na što masovnije vakcinisanje. U Kaknju su trenutno dostupne vakcine Sinofarma i Astra Zeneca.

vakcinajupic1Ovom prilikom ministar Jupić je rekao:

- Ovo još jedan pokušaj da na stručno utemeljenim stavovima  pozovemo  sve naše punoljetne građane da se zajedno sa članovima porodica vakcinišu.Na taj načim svi ćemo pomoći jedni drugima da izađemo iz teške situacije i da svi zajedno pomognemo kako bi restriktivne mjere bile naša prošlost i da se u potpunosti vratimo normalnom načinu života. Što se tiče vakcinacije u Kaknju, podijelio bih je u dva dijela. Jedan koji se odnosi na zdravstvene radnike i organizaciju vakcinacije. To je odrađeno fantastično. Svi stanovnici imaju mogućnost da se vakcinišu. S druge strane, relativno je mali broj ljudi koji su se odazvali vakcinaciji.Odziv u Kaknju je u skladu s prosjekom Zeničko-dbojskog kantona. Oko 20 odsto stanovnika je vakcinisano jednom, a oko deset odsto s obe doze vakcije. Time nismo zadovoljni. Broj oboljelih od COVID-19 iz dana u dan raste. Prije par dana od 19 pacijenta u Zeničkoj bolnici, od kojih je dva bilo na respiratoru, a dva su preminula, niko nije bio vakcinisan, istakao je Jupić.

vakcinajupic2Načelnik Kaknja, Mirnes Bajtarević, se zahvalio ministru Jupiću na posjeti Kaknju i istakao da je svakodnevno  upućen u aktivnosti Doma zdravlja vezano za vakcinaciju.

- Na sjednici Štaba Civilne zaštite koji je održan sinoć, razmijenili smo sve bitne informacije za vakcinisanje. Pored toga svakodnevno sam u kontaktu sa Direktorom Doma zdravlja. Koristim ovu priliku i pozivam sve naše sugrađane da se vakcinišu i da poštujemo sve epidemiološke mjere koje su na snazi. Mi u Kaknju dobro radimo, posebno medijski, na promociji i važnosti vakcinisanja. Ipak, sve treba podići na još viši nivo. Možda kroz škole, državna i privatna  preduzeća i direktnim kontaktom utjecati, sugerisati i zamoliti naše sugrađane da se vakcinišu.

vakcinajupic3Direktor Doma zdravlja, Mirsad Tursum

- Svaki dan imamo nove COVID pacijente. Nažalost  imamo Kakanjaca i u Kantonalnoj bolnici. Jedan je i na respiratoru u teškom stanju. Nismo zadovoljni odzivom na vakcinisanje. Naši sugrađani, dok imamo još uvijek relativno manji broj oboljelih trebaju iskoristiti ovo vrijeme i takvu situaciju za vakcinisanje. Mi smo spremni, u jednom trenutku otvoriti osam punktova za vakcinaciju jer i vakcina imamo dovoljno. Radi sebe i radi svojih najdržih priliku za vakcinaciju treba iskoristiti, rekao je doktor Tursum.

vakcinajupic5

KakanjLive

 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u