KakanjLive | Nedjelja, 12.07.2020. godine

Miljenko Jergović-Dužnik sam kakanjskoj biblioteci

14.09.2017. - Obećao i obećanje još nije ispunio - da će u čitaonici Gradske bioblioteke promovirati „Rod“ u kojem pominje Kakanj iz vremene kada su u njemu rudarske kolonije bile početak i kraj svega što se događalo u ondašnjem Kaknju

miljenko
Onakve rudarske Kolonije o kojoj je pisao Miljenko Jergović više nema. Od tog davnog vremena, Kakanj je postao mjesto koje više nije ni nalik opisu iz Jergovićevog „Roda“. Ovdje se snimaju filmovi, pripremaju pozorišne premijere, pišu knjige, redovno smjenjuju muzejske postavke, likovna galerija ima stalnu i povremene izložbe, sportisti obaraju rekorde, postaju šampioni, igra se premijrligaški nogomet i košarka koja daje državne reprezentativce i ... uz sve to još uvijek kopa ugalj. Tako je i Gradska biblioteka Kakanj, ove godine realizirala jedan vrijedan projekat: Vrijeme je za knjigu, uz podršku Fondacije za izdavaštvo iz Sarajeva u kojem je između ostalih predstavljena i knjiga Miljenka Jergovića „Sarajevo plan grada“. Ovaj kratki film, Jergović je, u srijedu 13. septembra, na svome facebook profilu preporučio narednim riječima:
Video koji vam večeras nudim na gledanje nastao je u produkciji Gradske biblioteke u Kaknju. Urednik je Senad Čišija. U ovom kratkom televizijskom filmu o knjizi "Sarajevo, plan grada" govore Enver Kazaz i Ivan Lovrenović. Sve mi tu čini čast: slika, riječi, pažnja s kojom je sklopljena priča. A najveću mi, pak, čast čini što je sve to djelo biblioteke onoga malog srednjobosanskog rudarskog grada koji je u "Rodu" i u drugim mojim knjigama, u mojim genima i porodičnim pričama. I vjerujte mi na riječ: mnogo mi, mnogo više znači ovih petnaest kakanjskih minuta od činjenice da u proteklih dvadeset i pet godina na programima Hrvatske televizije o mojim knjigama nije izrečena niti riječ. Nema toga što bi oni mogli reći ili ne reći što bi se s Gradskom bibliotekom u Kaknju moglo usporediti.Ove riječi su od istine, a ne od grižnje savjesti. Iako me savjest grize pošto sam Senadu Čišiji i kakanjskoj biblioteci već godinama dužnik. Obećao sam da ću tamo promovirati "Rod", i još obećanje nisam izvršio“.

Sa ovakvim preporukama i sa ovakvim filmovima, u stvarnosti koju živimo Kakanj je „svjetlo na kraju tunela“. Samo prije mjesec dana isti ovaj grad i ista ova Biblioteka, u okviru "Kakanjskih dana" ugostila je Zijaha Sokolovića, Josipa Pejakovića, Ademira Kenovića, Gorana Milića, Abdulaha Sidrana... Tom prilikom autor priča „Čuvarkuća“, Tarik Đođić je posjetiocima završavajući promotivnu večer rekao da su ova Biblioteka i Senad Čišija dragulji koje ljubomorno trebamo čuvati. I Jergović je prepoznao iste kakanjske vrijednosti.

Zato neka Miljenko sačeka. Neka ne žuri sa obećanjem. Idući august novi su Kakanjski dani kulture i sporta, a da bi sačuvali dostignuti rejting, neka nam Jergović tada bude gost.

Pogledajte kratki film u kojem se govori o Miljenku Jergoviću i kojeg Jergović nudi facebook prijateljima: Vrijeme je za knjigu.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u