KakanjLive | Utorak, 19.01.2021. godine

Milion litara mlijeka u industrijskom Kaknju

01.02.2019. - U Kaknju dostignut cilj od 1.000.000 litara otkupljenog svježeg kravljeg mlijeka u jednoj godini, a 2012. godine to je bilo skromnih 63.710 litara

mlijekovelikatx

Da  vam je neko prije  4.5 godina ili više govorio kakao je moguće u Kaknju proizvesti  više od milion litara kravljeg mlijeka sigurno bi ste mu rekli da je to u domenu nemoguće misije. Međutim u Općini Kakanj, u strategiji poljoprivrednog razvoja i podrške koja je uslijedila pokazalo se d aje to moguće. Prema dobijenim i upotpunjenim podacima od četiri otkupljivača svježeg kravljeg mlijeka koji vrše otkup od kooperanata sa područja općine Kakanj, za četiri kvartala u 2018.godini ukupno je otkupljeno rekordnih 1.030.961 litar svježeg kravljeg mlijeka, što je u odnosu na otkupljene količine mlijeka u 2017.godini više za 257.564 litra. Podataka o proizvedenim količinama mlijeka nema, ali su oni sasvim sigurno veći jer postoje proizvođači koji mlijeko koriste za vlastite potrebe, a ni svi kooperanti ne predaju sve proizvedene količine mlijeka. Ovo je dokaz kako se dobro osmišljenim planovima i zajedničkim snagama može mijenjati svijset i percepcja kako se jedino u kakanjskim  industrijskim preduzećima može raditi i zaraditi. U Kaknju su decenijama bilježeni rudarski rekordi, rekordi u proizvodnji električne energije i cementa, a sada se bilježe i rekordi u proizvodnji mlijeka. Činjenica je fascinirajuća jer je Kakanj uvijek slovio za industrijsku i rudarsku sredinu, ali ne i za poljoprivrednu.

Najznačajniju ulogu u postizanju ovog uspjeha imaju poljoprivredni proizvođači, zatim otkupljivači, Savez poljoprivrednih udruženja „KAP“ Kakanj, Udruženje uzgajivača krupne i sitne stoke „Farmeri“ Kakanj, kao i Općina Kakanj koja je značajno uticala na razvoj ove oblasti kroz razne podsticajne mjere i finansijska sredstva izdvojena u Budžetu Općine Kakanj.

Imamo razloga za ponos zbog ovakvih sjajnih rezultata kakanjskih proizvođača. Općina Kakanj nastavlja s podsticajnom politikom koja donosi odlične rezultate”, rekao je vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u