KakanjLive | Petak, 05.06.2020. godine

Maturska šetnja i uspjesi gimnazijalaca

29.05.2016. - Maturanti Gimanzije, na kraju ove sedmice, sinoć, zakoračili su maturantskom šetnjom u nova životna iskušenja, među kojima je usvajanje novih znanja, sasvim sigurno jedan od prioriteta


Podsjećamo da je Nastavničko vijeće na sjednici održanoj 18. maja 2016. god. na osnovu kriterija utvrđenih Pravilnikom o izboru učenika generacije proglasilo Nedima Zaimovića za učenika generacije. Nedim je učenik matematičko-informatičkog izbornog područja koji je tokom gimnazijskog školovanja postigao prosjek 5,00. Pored odličnih rezultata u redovnim školskim aktivnostima učestvovao je na brojnim takmičenjima u znanju iz fizike, matematike, informatike, pokazao glumačko umijeće i pored svega toga redovno trenirao i igrao za kadetsku i juniorsku ekipu FK Rudar, a na kraju četvrtog razreda odigrao u Bihaću i debitansku utakmicu za seniorski tim Rudara.

Objavljujući dio fotografija maturantske šetnje kakanjskih gimnazijalaca, objavljujemo i dio popisa, svih uspjeha po kojima će školska 2015/16 u Gimnaziji “Muhsin Rizvić”, ostati  zapamćena. Svaki od ovih učenika, na svečanoj sjednici povodom Dana gimnazije 23. maja, nagrađen je prigodnom zahvalnicom i knjigom. O svakome od njih direktorica Gimnazije Aida Šišić - Hakulija, rekla je po nekoliko lijepih riječi. Učinila je to i za profesore koji su entuzijazmom i stručnošću doprinijeli učeničkim uspjesima, a nije zaborabila ni ljude i društveno odgovorne subjekte koji su u tome pomogli. Sve objavljujemo u nastavku.

Amna Delić i Adna Delić

Spojivši na prvi pogled nespojivo, ekologiju i likovnu umjetnosti, ukazano je na naš svagdašnji i životni problem. Likovni rad „Ja imam pravo na čist zrak“ osvojio je 3. mjesto na konkursu “Napiši priču – uradi sliku“ u organizaciji lista „Naša riječ“. Također, na likovnom konkursu povodom Dana Armije BiH u Ze-Do kantonu rad ove maturantice osvojio je prvu nagradu. Amna Delić. Na konkursu lista „Naša riječ“ „Ja imam pravo na čist zrak“ učestvovala i Adna Delić sa svojim likovnim radom.

Maida Strika i Emira Brodlija

Njegujemo pisanu riječ. Na literarnom konkursu za srednjoškolce koji je objavilo JP „Vodokom“ povodom Svjetskog dana voda osvojila je treću nagradu, a na takmičenju za najbolji literarni rad na temu „Moral je bio život našeg učitelja Muhammeda a. s.“ u organizaciji Medžlisa IZ Kakanj osvojila je prvo mjesto. Na općinskom takmičenju iz islamske vjeronauke osvojila je drugo mjesto. Maida Strika. Na ovom literarnom takmičenju na temu „Moral je bio život našeg učitelja Muhammeda a. s.“osvojena je još jedna nagrada. Emira Brodlija osvojila je treće mjesto u konkurenciji srednjoškolaca.

Ahmed Aličković i Emin Čobo

Duhovnost se često zaboravlja u stoljeću napredne tehnologije i brzog života, a ona nam je danas nasušna potreba. Na općinskom takmičenju iz islamske vjeronauke za prvi razred srednje škole osvojio je prvo, na regionalnom treće, a na državnom takmičenju četvrto mjesto - Ahmed Aličković. Učenik Emin Čobo osvojio je treće mjesto na općinskom takmičenju iz islamske vjeronauke.

Burch olimpijada - Elma Kevilj, Elma Trako, Erna Beus Nedžma Škulj, Lejla Hodžić, Natalija Pezer i Adnan Karzić

Olimpijski duh živi među učenicima Gimnazije. Imaju fantastične ideje, a dobre i kvalitetne ideje su najcjenjenije u vremenu u kojem živimo. Na naučnoj Burch olimpijadi učestvovalo je šest različitih projekata. U kategoriji „Web design“ projekat pod nazivom „Warn me“ („Upozori me“) osvojio je srebrnu medalju - Elma Kevilj i Elma Trako. U kategoriji „Okoliš“ projektu „Power House“ pripalo je četvrto mjesto - Erna Beus.
„Šansa ili rizik?“ u kategoriji „Imam ideju“ je naziv projekta učenica Nedžme Škulj i Lejle Hodžić. „Mehanizam za čišćenje dimnjaka (Dimnjačar)“ naziv je projekta iz kategorije „Imam ideju“ s kojim se predstavila Natalija Pezer.
„Poboljšanje aktuelnog sistema sistema upravljanja otpadom“ je projekat Harisa Selimovića i Adnana Karzića. Adnan je uspješno predstavljao školu i na tri kantonalna takmičenja: iz matematike, fizike iz oblasti elektromagnetizam, oscilacije i talasi, i informatike.

Mulija Sikira, Faris Beganović i Ajla Tuka

Saznanja do kojih je došla radeći na naučnom projektu „UV zračenje“ u kategoriji „Okoliš“ pretočila je u projekat vršnjačke edukacije. Osim toga, pokazala je zavidne rezultate na trećem regionalnom takmičenju iz poznavanja životopisa poslanika Muhammeda a.s. Mulija Sikira. Na ovom takmičenju značajne rezultate ostvarili su učenici: Faris Beganović, osvojivši četvrto mjesto, i Ajla Tuka, osvojivši deveto mjesto.

Emina Bajtarević, Nerma Mehić i Irnis Marušić

Poduzetnički duh i aktivizam odveo ju je na državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu „Munja Business Challenge“ među 76 vršnjaka iz 20 gradova BiH. Kao članica jednog od četiri pobjednička tima predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na regionalnom takmičenju Zapadnog Balkana koje je krajem aprila 2016. održano u Zagrebu. Njen tim je osvojio visoko 6. mjesto. Učestvovala je i na regionalnom HIPPO takmičenju iz engleskog jezika - Emina Bajtarević. Na HIPPO takmičenju iz engleskog jezika učestvovala je i Nerma Mehić. A na pomenutom takmičenju u poduzetništvu učestvovao je i Irnis Marušić.

Ismet Ćosić, Kemal Lipovača i Selma Čišija

Tradicionalne predrasude o teškim, nesavladivim predmetima, fizici, matematici, i ove godine pobijaju naši učenici. Na kantonalnom takmičenju iz matematike u kategoriji učenika II razreda osvojio je prvo mjesto i predstavljao Ze-Do kanton na federalnom takmičenju iz matematike - Ismet Ćosić.U konkurenciji I razreda značajne rezultate na kantonalnom takmičenju iz matematike ostvario je Kemal Lipovača, kao i njegova kolegica koja je osim iz matematike bila uspješna i na kantonalnom takmičenju iz fizike. Selma Čišija.Maturant koji je, također, bio uspješan na kantonalnim takmičenjima iz matematike i fizike je Mirza Delibašić.

Nedim Zaimović

U jakoj konkurenciji učenika IV razreda osvojio je peto mjesto na kantonalnom takmičenju iz matematike, što ga je odvelo na federalno takmičenje kao jednog od predstavnika Ze-Do kantona. A samo sedmicu kasnije osvaja prvo mjesto na kantonalnom takmičenju iz fizike iz oblasti optika, atomska fizika i teorija relativnosti. Na federalnom takmičenju takmiči se u znanju iz cjelokupne fizike kao jedan od pet predstavnika Ze-Do kantona - Nedim Zaimović.

Kerima Delibašić

Smisao za fotografiju učenica Kerima Delibašić pokazala je učešćem na konkursu za najbolju fotografiju na temu prosjačenja u okviru Drugog Hadžići film festivala.

Andrea Andrić i Mirzeta Sikira

“Oni koji ne znaju ništa o stranim jezicima, ne znaju ništa ni o svom.” Rekao je velike Goethe. Vođeni tom mišlju učenici su pokazali da uče i mnogo znaju kako o stranim tako i svom jeziku. Na kantonalnom takmičenju iz njemačkog jezika učenica Andrea Andrić osvojila je četvrto, a Mirzeta Sikira peto mjesto.

Sead Delibašić i Majra Šišić

Na regionalnom takmičenju „Spelling Bee“ u organizaciji Američke ambasade u BiH školu su uspješno predstavljali Sead Delibašić i Majra Šišić.

Erna Beus, Mirza Delibašić, Nedžad Zahirović, Emir Merdić, Jasmin Bajrić i Nedim Zaimović

Svijest o važnosti pametnog korištenja energije grupa maturanata je pokazala kroz učešće na online konkursu „Like za naučnu ekipu“ za grupne naučne radove srednjoškolaca u sferi nauke, istraživanja, fizike. Članovi tima su: Erna Beus, Mirza Delibašić, Nedžad Zahirović, Emir Merdić, Jasmin Bajrić i Nedim Zaimović. Molimo predstavnika tima da primi zahvalnicu.

Erna Beus, Mirza Delibašić, Adnan Mehinović i Hamza Begić

Jedan Tim maturanata učestvovao je na prvom kantonalnom debatnom takmičenju: Erna Beus, Mirza Delibašić, Adnan Mehinović i Hamza Begić.

Odjeljenej III 2

Zahvalnica je uručena odjeljenju III 2 za najbolji projekat na ovogodišnjem takmičenju iz „Projekta građanin“ „Ekološka (ne)kultura u Kaknju“.

Priznanja za sportske uspjehe

Sport je veoma važan segment života gimnazijalaca. Na općinskim takmičenjima u košarci i odbojci i u muškoj i u ženskoj konkurenciji osvojili su sva prva mjesta. Na kantonalnom takmičenju Muška košarkaška ekipa je osvojila 4. mjesto. Muška odbojkaška ekipa osvojila je 2. mjesto, a Ženska odbojkaška ekipa 3. mjesto. Ženska košarkaška ekipa postigla je prvo mjesto na općinskom takmičenju.

I u individualnom sportu gimnazijalci su bili uspješni

Evelin Piljug – prvo mjesto na općinskom i drugo na kantonalnom atletskom takmičenju u trčanju na 1.000 m,
Amar Begić – drugo mjesto na općinskom i četvrto na kantonalnom takmičenju u trčanju na 1.000 m,
Tarik Mehić – prvo mjesto na općinskom i peto mjesto na kantonalnom takmičenju u trčanju na 400 m,
Rajza Selimović – prva mjesto na općinskom takmičenju u trčanju na 600 m, drugo na 100 m, i drugo mjesto na kantonalnom takmičenju u trčanju na 600 m,
Erna Berbić – prva mjesta na općinskom takmičenju na 400 m i 100 m, i drugo mjesto na kantonalnom takmičenju u trčanju na 400m.
Majra Ganić – prvo mjesto na općinskom i drugo mjesto na kantonalnom takmičenju u skoku u dalj.
Emina Suljić – drugo mjesto na općinskom takmičenju u bacanju kugle.
Benaris Selimović – prva mjesta na općinskom takmičenju u trčanju na 600 m i 100 m i 
Rijad Krivokapa – drugo mjesto na općinskom takmičenju u bacanju kugle.

Pružanje prve pomoći

Ekipi škole je osvojila treće mjesto na kantonalnom takmičenju iz pružanja prve pomoći.

Priznanja za humanost

Svi pomenuti uspjesi bili bi uzaludni kada ne bi postali ljudi, humani i spremni pomoći drugom u nevolji. Možemo reći da su naši učenici već sada pokazali svoju humanost i ljudskost provodeći humanitarne akcije među kojima posebno izdvajamo odjeljenja III 2 i III 4 za humanost na djelu. Molimo predstavnike odjeljenja da prime pohvale.

Entuzijazam profesora

Svaki uspjeh zahtijeva dane i sate napornog rada, upute, potporu i dodatni angažman – jednom rječju entuzijazam naših profesora. Za postignute učeničke rezultate na takmičenjima, prezentacijama projekata, konkursima iz različitih oblasti posebno se zahvaljujemo profesorima koji su učenicima pomagali da ih ostvare: Senadini Ljubović, Aidi Suljić, Muameru Jagodiću, Đevadu Šehoviću, Samri Karamustafić, Emiri Šehagić, Derviši Sikira, Alenu Džindi, Zekerijahu Ljuboviću i Emiru Vrači.  

Pomagali i bodrili

Unatoč finansijskoj krizi i teškim prilikama prijatelji škole iz lokalne zajednice podržali su nas i ove školske godine. Veliko hvala svim društveno odgovornim preduzećima, institucijama i pojedincima koji su nas bodrili, pomagali i vjerovali u nas. Posebno se zahvaljujemo: općinskom načelniku gosp. Nerminu Mandri, Tvornici cementa Kakanj, preduzeću „Ideal“ Kakanj i ljekarima Doma zdravlja Kakanj koji su nam pomogli da uspješno i kvalitetno realiziramo edukativno-istraživački projekat „Učenjem upoznaj svoje tijelo i usvoji zdrave životne navike“.

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u