KakanjLive | Srijeda, 12.05.2021. godine

Mandra i Šljivo u susret Kakanjskim danima

20.07.2017. - Kakanjski dani su jednom u godini, ovoga puta zaista nude bogat i raznovrstan sadržaj sa oko hiljadu sudionika. Pomalo će biti narušen uobičajeni mir i komoditet građana, ali općinski načelnik poziva na strpljenje i na uživanje u pripremljenim programima

U VIP sali općine Kakanj održana je konferencija za novinare na kojoj su se obratili načelnik Nermin Mandra i direktor JU Doma kulture Aldin Šljivo. Iznijeli su plan na osnovu kojeg će se odvijati Kakanjski dani i pozvali građane na uživanje u programima ali i na strpljenje. 

DSC09663b

U posljednjih nekoliko godina mijenjao se koncept Kakanjskih dana. Odustalo se od vašarskog koncepta i pokušala se napraviti kulturno sportska manifestacija. Pravi smisao Kakanjski dani počeli su dobijati sa kreativnim i operativnim poslovima koje odrađuje Kulturno-sportski centar Kakanj. Ustanova se finansira iz budžeta Općine Kakanj, proizvodi značajne i bogate kulturne sadržaje, a u manifestacijama kakva je Kakanjski dani organizira i sportske sadržaje. Općinski načelnik Nermin Mandra je govoreći o značaju Kakanjskih dana rekao da je ponosan na prethodne konstatacije i nastavio:

- Ponosan sam i na organizaciju i program Kakanjskih dana. Posebno kada vidim pune ulice i kada vidim da ima sadržaja za sve uzraste. Bez incidenata. Malo se u odnosu na svakodnevnicu promijeni režim saobraćaja. Desi se da bude poremećen komfor nekog građanina jer održavaju se, neke aktivnosti i pod nečijim prozorima. Zato molim naše sugrađane na strpljenje ukoliko im neki sadržajima poremetimo komodidet. Nadam se da to neće biti uzeto za zlo. Sve je ovo jednom godišnje. Ovakve manifestacije grad čine gradom. Bio bih sretan da svaki mjesec imamo pet dana kulture i sporta koji će razbiti monotoniju i živoit u Kaknju učiniti ljepšim. Trudit ćemo se da bude što manje incidentnih situacija. Ovih par dana će biti osvježenje za Kakanj. Želim da izrazim izvinjenje i molbu za razumijevanje onim građanima kojima ćemo poremetiti svakodnevno funkcionisanje te im narušiti komfor kroz obiman program. Mislim da smo sadržajem prevazišli kakanjske okvire. Trebamo naći modalitet da to predstavimo publici iz Kantona i da ih pozovemo na uživanje sadržaja koje nude Kakanjski dani i da sa nama podjele ovu radost.

DSC09664c

Aldin Šljivo, kao glavni operativac svega zamišljenog i kreiranog za ovogodišnje Kakanajske dane je istako da je zadržan isti vizuelni identitet manifestacije što je jedan od puteva ka izgradnji brenda sa prepoznatljivim dizajnom i imenom. Zatim je govorio o lokacijama, sadržajima i saobraćaju tokom Kakanjskih dana.

- Koristit će se tri glavne lokacije: Main stage, Plato kod pošte i Park Doma kulture, te sporedne površine: park prijatreljstva, biciklistička staza i mala ulica. U kompletnu organizaciju prema našoj procjeni biti će uključeno hiljadu učesnika. Program mogu predstaviti u sedam različitih grupa: poljoprivredni i energetski sadržaji sa etno selom i različitim izložbama. Zatim su tu panel diskusije i edukacije. U defileu će učestvovati oko 400 učesnika. Imamo četiri pozorišne predstave sve pod otvorenim nebom. Novina u ovogodišnjim Kakanjskim danima je Čitaonica na otvorenom. Svaki dan će biti moguće pozajmiti besplatno na čitanje knjigu iz Gradske biblioteke i iz Biblioteke muzeja. Svaki dan su zabavne radionice za djecu. Imamo koncerte, svaku noć po jedan. Novi sportski sadržaj je ulična utrka za žene. Lani smo imali automobile oldtajmere, ove godine smo pozvali Kakanjce da izlože svoja stara bicikla, tako je direktor Šljivo najavio i niz novih sadržaja.

Učesnici saobraćaja treba da se oslanjaju na saobraćajne znakove. Izmjena režima saobraćaja biti će od nedjelje 30. 7. u 7,00 sati pa do subote 5. 8. do 16,00 sati.

Parking će biti omogućen u krugu gornje direkcije RMU Kakanj, na pomoćnom stadionu Rudara, u krugu garaža Centrotransa, na parking mjestu ispod stare zgrade Općine, ispred Doma kulture i sportske dvorane.

Na Maloj ulici kroz grad biće postavljeno pet česmi sa vodom za piće, na dvije lokacije u užem dijelu grada biće postavljeno šest wc kabina, a Vodokom će se uključiti sa dežurnim službama za čišćenje tokom noći . 

Veliki broj volontera će biti uključeno kako bi to na pravi način realizovali.

S.Sikira/KakanjLive 

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u