KakanjLive | Utorak, 15.06.2021. godine

Macron-BiH je tempirana bomba

10.11.2019. - Glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina, koja se suočava s problemom povratka džihadista, rekao je francuski predsjednik

makronbihvelika

Zbog izjava francuskog predsjednika, na razgovor u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozvan je francuski ambasador u Sarajevu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u intervjuu The Economistu da je Bosna i Hercegovina „tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku“.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina „suočava se s problemom džihadista povratnika“, prenosi Tanjug.

„Uvjeren sam da, prvo, moramo reformirati svoje procedure za članstvo u Europskoj uniji jer one više ne služe svrsi. Nisu strateške. Također nisu ni političke nego previše birokratske i nepovratne, a morate biti u stanju u nekim trenucima razmotriti pitanje reverzibiliteta.“

„Drugo, ako ste zabrinuti za ovu regiju [zapadni Balkan], glavno pitanje nisu ni Sjeverna Makedonija ni Albanija nego Bosna i Hercegovina. Ona je tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku i koja se suočava s problemom povratka džihadista“, rekao je Macron.

Nema mjesta za nove članove EU-a

Kao poseban problem naveo je i potrebu izmjena i procedura primanja novih članica u EU prije početka pregovora.

„Ako to uspijemo reformirati u nadolazećim mjesecima, bit ću spreman ponovno početi pregovore – ako i oni učine dodatne napore. Ne želim nijednog novog člana dok ne reformiramo samu Uniju“, istaknuo je francuski predsjednik.

Govoreći o protivljenju Francuske da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora o ulasku u EU, poručio je da se „polovica država Unije protivi tome da pregovori počnu s Albanijom“.

„Većina se zalagala za otvaranje prema Sjevernoj Makedoniji, ali je gotovo polovica bila protiv otvaranja prema Albaniji. Fatalna greška“, konstatirao je Macron.

Komšić pozvao ambasadora na razgovor

„Realnost je da, ako se EU ne otvori Albaniji, nanijet ćemo strašnu traumu regiji. Svugdje postoje zajednice na albanskom jeziku. Ako ponizite Albaniju, trajno ćete destabilizirati regiju“, dodao je.

Na Macronove izjave reagirao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji će u petak pozvati na razgovor francuskog veleposlanika u Sarajevu Guillaumea Roussona.

Agencija Fena javlja da Komšić od njega očekuje da razjasni stavove predsjednika Macrona iznesene za The Economist.

Izvor: Agencije

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u