KakanjLive | Nedjelja, 28.11.2021. godine

Ljubojević okupio najuspješniju generaciju

07.05.2017. - Profesor Dragan Ljubojević, povodom 45 godina od kvalifikacione utakmice Rudara za ulazak u prvu ligu Jugoslavije, okupio igrače kojima je tada bio trener

Kakanjski nogomet ima u svojoj bogatoj historiji lijepih i nezaboravnih trenutaka, ali će starijim ljubiteljima u trajnom sjećanju ostati sezona 1971/1972.godine, kada je Rudar igrao dvije kvalifikacione utakmice sa ekipom Bora u za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije.

U prvoj utakmici , koja je odigrana 25.juna 1972.godine u Kaknju, pred rekordnim brojem gledatelaj(8.000) iskusnija ekipa Bora pobijedila je sa 3:1 golovima Šorbana, Sergeja Krešića i Boriše Đorđevića, dok je strijelac za Rudar bio Ivica Marković. U revanšu Bor je zabilježio još uvjerljiviju pobjedu (4:1). I na ovoj utakmici strijelac gola za Rudar bio je Ivica Marković.

U Kaknju je trener Dragan Ljubojević ukazao povjerenje ovoj jedanaestorici: Jure Tolić, Ranko Subotić, Hajrudin Kulović, Besim Gafurović, Dragan Stojić, Zoran Spasojević, Jasminko Karahasanović, Marin Bloudek, Ivica Marković, Srđan Kogoj i Kemal Hafizović. U revanšu u Boru nastupila je ova postava: Čedomir Kosar, Ranko Subotić, Besim Gafurović, Anton Lukić, Dragan Stojić(Jovan Erešić), Zoran Spasojević, Jasminko Karahasanović, Marin Bloudek(Enver Bektašević), Ivica Marković, Srđan Kogoj i Kemal Hafizović.

Učešće u kvalifikacijama bio je istinski sportski događaj za Kakanj, koji još nije zabilježen.
Ekipu je predvodio najmlađi trener u historiji Rudara i jugoslovenskog nogometa, dvadesetčetverogodišnji Dragan Ljubojević, bez dvojbe, najuspješniji kakanjski stručnjak, koji je tri puta po dvije godine bio prvi trener (1970-1972, 1973-1975), 1994-1996, te jedne sezone(1979/80.godine).

Povodom 45. godina od najvećeg Rudarevog uspjeha u saveznom rangu bivše države, Dragan Ljubojević je u čertvrtak 4. maja 2017. godine okupio svoju najuspješniju generaciju. Ovom druženju prisustvovali su: Jure Tolić, Čedomir Kosar, Besim Gafurović, Anton Lukić, Enver Bektašević, Ivica Marković, Srđan Kogoj, Kemal Hafizović, Meho Alibašić, Jakub Čaluk, Mehmedalija Omanović, Kapo Nijaz, Muhidin Lukačević i Rifko Brdarević.

Izostali su Ranko Subotić (Bijeljina), Jasminko Karahasanović (Sarajevo), te četvorica preminulih: Dragan Stojić, Zoran Spasojević , Hajrudin Kulović-Čile i Izet Mahmutefendić.

rudarborkakanjStartna ekipa Rudara koja je nastupila u prvoj kvalifikacionoj utakmici protiv Bora u Kaknju. Stoje: Trener Dragan Ljubojević, kapiten Dragan Stojić, Jure Tolić, Besim Gafurović, Ranko Subotić, Zoran Spasojević, Hajrudin Kulović-Ćile. Čuče: Jasminko Karahasanović, Marin Bloudek, Ivica Marković, Srđan Kogoj i Kemal Hafizović

Pozivu gospodina Ljubojevića odazvali su se i dugogodišnji funkcioneri Rudara , Ejub Spahić, član Uprave, koji je u tri navrata obavljao dužnost predsjednika kluba i Mato Komšo, koji je obnašao funkciju sekretara kluba u vremenu od 1.juna 1965. do 31.decembra 1982. godine, koji su se emotivno i biranim riječima zahvalili ovim poznatim igračima na svemu onome što su dali za svoj klub u kojem su u prosjeku proveli po jednu deceniju, što je za današnje prilike nepojmljivo.

-Bili su strahovito zaljubljeni u svoj klub. Njihovo veliko srce za Rudar, drugarstvo , prostodušnost i ljudskost, nagrađeno je sjajnim rezultatima i uspjesima po čemu će ući u anale kakanjskog nogometa. Prateći od tada do današnjih dana Rudar, mislim da ova generacija ima svoj poseban sjaj i da se ne gubi u nogometnoj galaksiji, i svi mi Kakanjci možemo biti ponosni, istakao je Mato Komšo, za kojeg je Dragan Ljubojević rekao da je bio dama za sve i desna ruka tadašnjeg predsjednika Save Krajišnika i sportskog direktora Ivice Andrijevića, koji su dali nemjerljiv doprinos u podvigu i afirmaciji ove sjajne generacije.

A.Zekić/KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u