KakanjLive | Ponedjeljak, 13.07.2020. godine

Ljetopis o kralju Tvrtku

29.07.2019. - Promocija romana „ Ljetopis o kralju Tvrtku“, utorak, 30. jula u 20,00 sati bašta Gradske biblioteke Kakanj. Sudjeluju: autor Jasmin Imamović i književnik Mile Stojić, promotor

tvrtkoljetopis

Roman hronika "Ljetopis o kralju Tvrtku" autora Jasmina Imamovića spomenik je prvom bosanskom kralju, najvećem vladaru slavenskog juga i ocu suverenosti Bosne i Hercegovine.
Književnik Mile Stojić, jedan od recenzenata knjige, ocijenio je, da je to djelo, koje priča o našoj srednjovjekovnoj historiji, nastalo na dugogodišnjem pomnom istraživanju perioda koji je slabo istražen i u novije vrijeme često mitologiziran.

Pojasnio je da Imamović u ovom slučaju ne piše historijski roman nego stvara roman o historiji na temelju dostupnih naučnih činjenica.
- On ne iznosi puku rekonstrukciju događaja poput historičara, već kao literat ulazi u dramu vremena u kojem je živio naš kralj, dramu bosanskoga čovjeka, dramu koja se ponavlja do dana današnjeg - rekao je Stojić.

Faruk Šehić, također recenzent, kazao je da je Imamovićeva namjera da nam ovim romanom ukaže da smo mi nekad bili ono za šta se sada tako grčevito borimo i da su vrijednosti za kojim čeznemo nakada bile zakonski i organski utemeljene na prostoru Tvrtkove Bosne.

Ovi izvodi iz rezencija već su dovoljan razlog da u utorak veče, u okviru Kakanjskih dana, posjetimo baštu Gradske biblioteke Kakanj i prisustvujemo vremeplovu koji će nas odvesti u Tvrtkovo vrijeme, kako bi se još jednom, na ovom mjestu, nadahnuli historijskim činjenicama i ispunili ponosom što smo imali pretke poput kralja Tvrtka.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u