KakanjLive | Utorak, 02.06.2020. godine

Ljetno računanje vremena i potrošnje električne energije

26.03.2017. - Pomjeranjem kazaljke za jedan sat unaprijed, u noći sa subote na nedjelju, počelo je ljetno računanje vremena i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova u obračunu potrošnje električne energije

strujomjeriFoto:Ilustracija

Prelaskom na ljetno računanje vremena, u nedelju 26. marta 2017. godine, nastupila je i promjena u primjeni većih i manjih dnevnih tarifnih stavova u obračunu potrošnje električne energije.
Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, manji dnevni tarifni stavovi (tzv. jeftinija električna energija) primjenjivat će se radnim danima i subotom u periodima od 14:00 do 17:00 i od 23:00 do 08:00 sati, a nedjeljom cijeli dan.

Za sve ostale kupce JP Elektroprivreda BiH, manji dnevni tarifni stavovi primjenjivat će se radnim danima u periodima od 23:00 do 08:00 sati, a subotom i nedjeljom cijeli dan.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati "premiješta" na večernje.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time "produžava" dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

KakanjLive

Nazad na naslovnicu Objavite na Facebook-u